Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

De handen uit de mouwen

| 8 reacties

De afgelopen weken stonden in het teken van de verbouwing van de kerk op Lawa. Eerder schreven we al over de bouwplannen van de gemeente. De kerk is te klein om het groeiend aantal mensen te herbergen. Eerst werd het plan gemaakt en werd een oproep gedaan om te helpen in de financiering. Vanuit het buitenland is gereageerd met twee donaties die de start van een mooi proces bleken te zijn.kleding markt 1 kleding markt 2 kleding markt 3 kleding markt 5

De jaarlijkse verkoop van tweedehands kleding hebben we aangegrepen om de gemeente uit te dagen zelf een eigen bijdrage te leveren aan het bouwen aan de kerk. Als altijd betalen de mensen een klein bedrag voor de kleding om de kosten van het vervoer te kunnen dekken. Op elk kledingstuk werd nu de prijs iets verhoogd om zo, beetje bij beetje, deze verkoop uit te laten groeien tot een lokale sponsor actie.kleding markt 4

kleding markt 6

We zijn erg blij en dankbaar dat de kledingverkoop voldoende heeft opgebracht om, samen met de beide donaties, alle bouwmaterialen aan te schaffen in de stad en Albina en het vervoer over de rivier met twee grote kano’s te bekostigen.

Daarna samen aan de slag

kano 1kano 2kano 3

kano 4 kano 5

Eerst werden de kano’s uitgeladen en alle (51) zinkplaten en (150) pakken cement naar de kerk gebracht. Deze afgelopen week zijn we met 16 man aan de slag gegaan om het dak van de kerk uit te bouwen.

Wij dachten dat dit een aantal weken in beslag zou nemen (wat ook inderdaad zo zou gaan wanneer je met een team van 4 man werkt…). Nu werkten de mannen in ploegen van drie of vier. Terwijl de ene ploeg aan de slag ging (in de volle zon en temperatuur boven de 35 graden) kon de andere even uitrusten in de schaduw en na 20 minuten de taak weer overnemen. Een prachtig stukje samenwerking. De eerste dag werd gewerkt van 08:00 tot 18:00 met een uurtje pauze om te eten rond 15:00. Aan het eind van de dag was de houtconstructie met de dakdragers bijna helemaal af.

dag 1 foto 1 dag 1 foto 2 dag 1 foto 3 dag 1 foto 4 dag 1 foto 5 dag 1 foto 6 dag 1 foto 7 dag 1 foto 8

De tweede dag kon al snel begonnen worden met het monteren van de nieuwe zinkplaten. De laatste werd om 19:00 vastgezet.

dag 2 foto 7

Gisteren was dag drie voldoende om nog een rij korte platen te monteren waarna het dak helemaal in orde is. In drie dagen tijd werden 3 x 16 = 48 werkdagen weggezet. Dat was dus inderdaad een klus van bijna drie weken voor een ploeg van 4.

dag 3 foto 1 dag 3 foto 2 dag 3 foto 3 dag 3 foto 4 dag 3 foto 5

Gisteravond konden we het bestuur meenemen in het financieel verslag. Alles is betaald! Er is zelfs geld beschikbaar om een aannemer in te schakelen voor het wegslijpen van de oude muren.

Vanmorgen stappen wij in het vliegtuig naar de stad. Voldaan en dankbaar kijken we terug op de laatste maanden en weken hier op Lawa. In Paramaribo gaan we aan de slag om weer een aantal films te voorzien van Wajana voice-over. Ook moeten we weer achter onze verblijfsvergunning aan. We hopen dat dit rond is voor we op 12 september naar Nederland vertrekken.

8 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.