Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Elke dag is een wonder

| 5 reacties

Wat zijn we gastvrij onthaald bij de familie Endigeri in Los Romas #1 in Trinidad. We kwamen er al snel achter dat we de slaapkamer van de ouders gekregen hadden. Hun dochter Supriya heeft ons heel veel van Trinidad laten zien door onze chauffeur te zijn.

 

Wat hebben we een mooie plekjes gezien en bijzondere mensen ontmoet. We hebben genoten! Marco heeft opnames gemaakt, heel veel opnames gemaakt om daar een ‘promotiefilmpje’ voor geïnteresseerden voor World Team van te maken. Daar heeft hij de afgelopen paar dagen heel wat edit uren in zitten, maar nu is het filmpje af en kan hij met een opgeruimd gevoel aan zijn Amerika en Canada reis beginnen.

Het is heerlijk om na een aantal klus- en reisweken weer op honk te zijn. Fijn om rustig aan de voorbereidingen voor Marco’s volgende reis te kunnen werken. Heel veel is al lang voorbereid: vliegtickets zijn gekocht, hotelkamers geboekt en een aantal keer een auto gereserveerd. Dit wordt een bijzondere reis, we weten het zeker. Ons hart klopt vol verwachting om te ontdekken wat Gods plan hierbij is. De komende 4 ½ week staan bol van de ontmoetingen voor Marco en Ipomadi, de Wajana chief van de Lawa rivier.

Marjolein blijft in Lawa. Zij heeft er behoefte aan om weer verder met de taal en de cultuur van de Wajana bezig te zijn. Daarnaast wil ze graag de leiding van het vrouwen-, tiener- en kinderwerk trainen in het maken van bijbelstudies. Komend weekend komt er eerst bezoek uit Paramaribo: een van de MAF piloten met zijn gezin en bezoek. Dan is Marjolein niet meteen ‘alleen’. Bovendien geeft het weer een mogelijkheid om wat van onze spullen vanuit de stad op een eenvoudige manier hier te krijgen. Heel fijn!

De avond voordat Marco zou vertrekken ontdekten we gelukkig net op tijd, dat de stroompaal voor ons huis aan het omvallen ging. De kabel trok de paal van ons huis af waardoor onze aansluitlijn al helemaal strak stond. We wilden natuurlijk voorkomen dat de kabel zou knappen. Dus hulp gevraagd en een provisorische oplossing gevonden.

De Paasconferentie in Apetina is erg goed verlopen, hoorden wij toen we op Lawa aankwamen. Er waren 30 Apalai uit Brazilië gekomen. Zij hebben er een week of 6 over gedaan, per kano en te voet door het oerwoud, om in Apetina te komen. De mensen van Apetina zijn met een kano een heel eind stroomopwaarts gegaan, over 7 grote stroomversnellingen, om hun gasten op te halen. Dit alles kost veel liters brandstof voor de buitenboordmotor. We hoorden dat er geen brandstof en geen geld meer was om de mensen terug te varen naar de plek waar ze te voet de overtocht maken naar de rivier in Brazilië. Dertig extra monden voeden is voor het dorp ook niet eenvoudig, dus werd gevraagd of wij konden helpen.

Op Lawa waren nog precies twee vaten gasoline. Dankzij de MAF konden die vaten gratis in Apetina komen. Zo is er weer brandstof om de Apalai met het Goede Nieuws wat ze op de Paasconferentie gehoord hebben, naar huis te laten gaan zodat ze het met hun volksgenoten kunnen delen.

Reisschema Marco en Ipomadi:
27 april Lawa – Paramaribo
30 april Paramaribo – Port of Spain – Houston – Denver
1 mei ’s nachts met de auto van Denver naar Estes Park voor de Alteco conferentie
1-5 mei Alteco conferentie
5 mei met de auto van Estes Park naar Denver.
6 mei Denver – Detroit- Philadelphia
6 – 10 mei Philadelphia – hoofdkantoor van World Team
10 mei Philadelphia – Detroit – Minneapolis- Winnipeg
10 – 16 mei Winnipeg kennis maken met de first nation people van Canada. Spreken in verschillende kerken.
16 – 17 mei met de auto van Winnipeg naar Edmonton, overnachten in Sasketoon
17 – 21 mei Edmonton – bezoeken jeugdconferentie van first nation people. Spreken in verschillende kerken.
21 mei Edmonton – Winnipeg
22 – 24 mei Winnipeg ontmoeting met bestuur NEFC (kerkgenootschap van first nation people)
24 mei Winnipeg – Toronto
25 mei Toronto ontmoeting World Team kantoor Canada. Ontmoeting met kandidaten voor Lima Peru.
26 mei Winnipeg – Barbados – Port of Spain – Paramaribo
29 mei Paramaribo – Lawa

5 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.