Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Het ene feest na het andere

| 5 reacties

De afgelopen weken stonden weer bol van de activiteiten. 6 augustus kwamen Roy en Margaret weer terug uit de stad. Daarnaast kwamen ook Anneke Kempers en Ilse van Dijk met hen mee. Anneke komt elk jaar voor een aantal weken tijdens de schoolvakantie. Samen met Ilse verzorgt ze een Vakantie Bijbel Week voor de kinderen van het dorp. Gelijk na hun aankomst werden de dozen met kleding uitgepakt die we destijds al met de boot hadden meegebracht.

 .

 

 

 

 

 

 

De woonkamer veranderde daarmee snel in een kledingwinkel. De verkoop was op donderdag – en vrijdagmorgen. Het huis was voortdurend vol met mannen, vrouwen en kinderen. Een gezellige maar ook heel drukke boel. Er zijn ook veel mensen van de dorpen langs de rivier gekomen. Dat die dagen de verkoop zou zijn was via de ‘Wajana couranti’ (en die wordt nergens gedrukt..) als een lopend vuurtje langs de rivier gegaan. Van heinde en verre kwamen de mensen op bezoek. Kleding is in deze omgeving haast niet te koop. De chinese winkels hebben wel iets, maar van slechte kwaliteit en tegen een hoge euro prijs.

Zaterdag 11 augustus hebben we een verrassingsfeest voor Roy en Margaret gehouden. Zij zijn deze maand 50 jaar getrouwd en dachten dat rustig weggestopt in het bos zonder al te veel gedoe te vieren. Dat gedoe hebben wij voor ze verzorgd. Ruim een jaar waren we bezig met de voorbereidingen. En zij wisten van niets. Naast 50 jaar huwelijk was een tweede reden dat ze nu 42 jaar onder de Wajana indianen actief zijn. Dit zal hun laatste jaar worden. Ook een goede reden om een moment bij stil te staan. Met een aantal leiders van het dorp hadden we in de ochtend een dankdienst voorbereid, daarna met alle gasten (zo’n 250 indianen van het dorp en vanaf de rivier en een aantal gasten uit de stad) samen lunchen en aansluitend een sport en spelmiddag rondom ons huis. ’s Avonds nog een bijeenkomst in de kerk waar we video’s en foto’s ‘uit de oude doos’ hebben bekeken. De dag was een groot succes. Als klap op de vuurpijl hadden we de afgelopen weken nog kunnen regelen dat de MAF aan verrassingsvlucht heeft gemaakt om een aantal gasten uit de stad in te vliegen voor de dankdienst. Anneke Kempers had voor ze hierheen kwam allerlei mensen benaderd om een felicitatiebericht in te sturen via post of e-mail. Wij hadden in de weken dat ze in de stad waren alle mensen van het dorp gevraagd of we een familiefoto van hen konden maken. Voor ons een goede gelegenheid om iedereen op te zoeken met als resultaat een prachtig digitaal fotoboek voor Roy en Margaret. De leiders van het dorp hadden een wat bredere kijk op gastvrijheid rondom dit feest. De vele gasten van buiten het dorp waren al op vrijdag gekomen (konden ze gelijk de verkoop meemaken) en bleven ‘vanzelfsprekend’ tot en met zondag. Dan moet er wel iedere dag voor ruim 150 mensen worden gekookt. Het is hun eer te na om dan onvoldoende voeding te hebben. We hebben vrijdagmiddag dus nog boodschappen gedaan bij de chinees verderop. Nog een zak van 25 kg rijst en twee zakken diepgevroren kip. Jammer dat de rijst voor de helft bedorven bleek te zijn…

De week daarna werd het Vakantie Bijbel Feest gehouden met elke dag ruim 60 kinderen. Marco en Roy hebben in die week het outhouse verder afgebouwd. Daarover volgende week meer.

5 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.