Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Ons outhouse is af

| 11 reacties

Eindelijk is het outhouse af. Voor wie niet weet wat een outhouse is even een korte uitleg. Een outhouse is allereerst iets als een ‘huis’. Tussen aanhalingstekens want, het heeft wel een vloer, dak, muren en een deur en je kunt er zelfs geruime tijd redelijk gemakkelijk zitten, maar om het een huis te noemen gaat eigenlijk wel iets te ver. Out staat voor ‘uit’ of eigenlijk beter voor ‘buiten’. Dit wil zeggen dat het ‘huis’ dus buiten staat. Nu is dat voor elk huis het geval, maar in dit geval is het maar goed ook. Een outhouse is namelijk een wc zonder water, en daarmee dus eigenlijk een ‘c’. Maar goed, wanneer we zouden zeggen dat we een aantal weken bezig zijn geweest met onze ‘c’ dan zou de indruk kunnen ontstaan dat we onze stemmen aan het stemmen zijn geweest. Welnu, alle gekheid op een stokje, ons outhouse is af.

Het bouwen ging wel maar alle gedoe daar omheen viel best tegen. Eerst moesten we planken kopen. Dan vind je vers hout. Die planken krimpen aanzienlijk gedurende een aantal weken. Daarom hebben we ze eerst maar zes weken laten liggen afgedekt met een aantal zinkplaten om alvast op temperatuur en dus in vorm te komen. De zinkplaten hebben we kunnen vinden bij de chinees. Die verkoopt zo’n beetje alles wat los of vast zit en waar vraag naar is. Handel heet dat.

Een essentieel onderdeel van een outhouse is het gat waar je het boven bouwt. Dat is zo’n 3 meter diep en een anderhalf vierkante meter in het vierkant. Dat graaf je niet zo maar even. Twee indianen hebben daar twee dagen aan gezwoegd. Met een pikhouweel de grond losmaken en uiteindelijk emmer voor emmer naar boven tillen. De aarde, zand in kleiachtige vorm, hebben we gebruikt om de vloer onder ons huis op te hogen voor we het cement gingen storten. Dat kwam dus goed uit. Naderhand hebben we het gat nog een keer leeg moeten emmeren. De regen stopt niet bij ons gat.

Van een oud pand waar een aantal flinke palen nog overeind stonden hebben we de dragende balken weggesleept. Dan moet je denken aan balken van zo’n 4 a 5 meter van ijzerhout. Dat rot niet en wordt na droging zo hard als staal. De boormachine heeft zich naderhand heet gedraaid om de spijkergaten voor te kunnen boren. Zonder voorboren gaat daar geen spijker in. Van deze balken hebben we de hoekpalen van ons outhouse gemaakt. Een aantal planken vormden de vloer en ons meesterstuk: de stoel. Gekroond door een heuse wc bril zou je haast denken met een echte wc te maken te hebben. Het ontbreken van de stortbak (de ‘w’) brengt je wel op andere gedachten. De planken die we nog over hielden hebben we in repen van 7 cm breed gezaagd en daarmee de dragers van het dak en de wanden gefabriceerd. Alles werd stevig ingepakt met zinkplaten. Je kunt je voorstellen dat iemand in ons outhouse op klaarlichte dag eigenlijk een thermometer mee moet nemen om te kunnen zien of het kookpunt wordt bereikt.

Ons werk werd mede mogelijk gemaakt door veelvuldig en op velerlei wijze gebruiken van een handcirkelzaag. Dat is in deze omgeving eigenlijk kinderspel. Het echte werk wordt door de indianen gedaan met een kettingzaag. Daarmee bouw je muren, deuren en ramen op de indiaanse millimeter nauwkeurig.

Het outhouse werd gebouwd vanwege de relatief geringe capaciteit van onze septic tank. De wc in het huis is gemaakt voor gebruik door twee mensen. Nu we vaker gasten verwachten ontstond de behoefte om onze wc capaciteit te verhogen. Mocht je van plan zijn ons eens te komen bezoeken, hartelijk welkom. Deze voorziening staat klaar…. 🙂

11 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.