Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Nieuws uit Paramaribo…

| 13 reacties

Het is heerlijk om weer bij de Wajana’s te zijn. We merken, soms tot onze eigen verbazing, hoeveel liefde er in ons hart is voor deze mensen. Dat hebben we niet van onszelf, dat is liefde die van God komt. Het is elke keer weer bijzonder om dat mee te maken. We hebben de mensen echt gemist toen we een aantal weken weg waren.

Twee weken geleden gingen een aantal mannen op jacht om voedsel voor de grote groep gasten van de conferentie te gaan jagen. Dat is even anders dan een boodschappenlijst opstellen wanneer je veel bezoek verwacht en dat dan ‘even‘ gaan kopen bij de supermarkt. Die is hier wel maar voor zulke hoeveelheden onbetaalbaar. Een kogel kost minder en de mogelijke opbrengst is vele malen groter.

Twee weken geleden kwam de dokter uit de stad voor de maandelijkse ronde langs de dorpen. De piloot van de MAF kwam gezellig bij ons op bezoek want hij had anderhalf uur ‘grondtijd’. We vroegen of hij nog ruimte had om zo’n 100 kilo mee te nemen naar Apetina…dat had hij. Wat een zegen! Wij hadden hier al 12 doosjes klaar staan voor het geval er zich een mogelijkheid voor zou doen om die mee te geven. Dat moment was dus nu. Die dozen staan dus al op het vliegveld van Apetina, bij de wasmachine die al eerder overgevlogen was. Daar komt na de conferentie nog ruim 400kg aan spullen van ons bij. We vinden het heel bijzonder dat het op deze manier allemaal zo efficient mogelijk vervoerd kan worden.

We zijn dankbaar voor de relaties met de mensen hier. Margaret zei afgelopen week nog dat ze heel goed kan zien dat wij hier op onze plek zijn. Dat God ons heeft gebracht omdat hij ons weer talenten gegeven heeft die de Wajana’s in deze tijd nodig hebben. Zoals Marco’s technische inzicht, z’n computerkennis etc.

Marco heeft een paar weken geleden op zondag meegespeeld met z’n elektrische viool. Dat hebben de mensen gewaardeerd. Na de dienst kwam er meteen iemand naar hem toe die Marco een viool voor zichzelf wilde laten kopen. Marco vertelde dat dit niet zo eenvoudig was. Later zeiden ze dat Marco tijdens de conferentie ook met de muziekgroep van Lawa mee moet doen. Marco heeft dat een aantal keer met veel plezier gedaan.

Vanwege een gebroken kies is Marjolein vanaf afgelopen maandag een weekje in de stad. Er is net even tijd na de conferentie en voor we naar Apetina gaan. Afgelopen week brak een hoek van een van haar kiezen af tijdens het eten van een zacht crackertje… Via Elsbeth was alvast een afspraak bij de tandarts geregeld voor dinsdagmorgen j.l.. Gelukkig kon de kies opnieuw gevuld worden en is met een half uur tandarts werk ook dit leed weer geleden. Marco komt maandag 12 november met Roy samen naar Paramaribo na de bijbelschool van deze week op Lawa.

De conferentie was werkelijk geweldig. We hebben een paar foto’s geplaatst om jullie een indruk te geven. Van heinde en ver werden mensen ingevlogen door de MAF. Dat begon op maandag 29 oktober. Toen steeds meer mensen op het dorp kwamen werd gestart met bijeenkomsten elke morgen en avond.

De conferentie zelf begon op vrijdagmorgen (2/11). Om 04:00 ‘s morgens werd iedereen gewekt door een zanggroep die door het dorp liep onder begeleiding van een paar gitaren. Dus stond Marco om kwart over vier onder de (toen erg koude) douche. We hadden een aantal gasten onder ons huis en naast het huis in de speciaal gebouwde logeerhut. Erg gezellig om met een huis vol mensen samen te eten. De lunch was telkens in de ‘Tukusipan’ (de grote vergaderruimte) in het midden van het dorp. Dat was eten met een paar honderd mensen samen. Een kookploeg was al de hele morgen bezig geweest om al dat eten klaar te maken.

De conferentie bestond uit drie sprekers voor de lunch en twee na de middagrust, afgewisseld met zangmomenten. Vanaf 19:00 kwamen alle mensen weer samen om te zingen. Ieder dorp levert een zanggroep dus de liederen klinken in Wajana, Trio en SrananTongo. De sfeer was erg goed. Mensen gaven gedurende de conferentie hun getuigenis, waaruit we af mogen lezen dat God mensen heeft aangeraakt. Zondag werd een aantal mensen gedoopt.

Vanaf maandag (5/11) vliegt de MAF alle gasten terug naar hun dorp. Roy en Marco beginnen vanaf dinsdag met de leiders van Lawa aan een week bijbelschool. Een eerste week van (naar wij hopen) velen die nog kunnen volgen. We hopen in de komende jaren zoveel mogelijk leiders te bereiken. Met een aantal trainingsweken per jaar willen we een basis leggen om vanuit te werken als leiders binnen de christelijke gemeente.

Ondertussen gaan wij weer verder met onze taalstudie. Dit keer bij de mensen in Apetina. De MAF zal ons woensdag 14 november daar naar toe vliegen.

13 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.