Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Apetina nieuws

| 8 reacties

Na anderhalve week in Apetina volgt het experiment om info op ons weblog te krijgen via de ipad en/of mobiele telefoon. Of dit experiment slaagt zien jullie nu voor je.Al bij aankomst zie je dat er best een groot verschil is tussen Lawa en Apetina. We leven nu meer geïsoleerd in de jungle. Het dorp ligt prachtig aan de Tapanahoni rivier in de buurt van een paar hoge bergtoppen. We werden verwelkomd op de airstrip die een paar minuten varen van het dorp ligt.

Onze eerste dagen waren berendruk. Vooral met schoon maken… We troffen het huis aan met heel veel vleermuizen. De meeste zijn inmiddels verhuisd (we hopen permanent) de strijd gaat door. Elke avond vliegen ze om onze hoofden heen. Soms landt er een op de vloer, die proberen we dan te pakken te krijgen met een bezem. Wordt nog lange tijd vervolgd…

Belangrijk vleermuizennest was het dak van het balkon bij de voordeur.Dat moest er dus helemaal af. We besparen jullie de beelden van wat daar onder te voorschijn kwam ((lees kroop).

Verder hebben we heel wat afgeklust met het systeem voor zonne-energie. De panelen zijn erg oud. Zolang we ze nog niet kunnen vervangen gebruiken we ze wel. Ze lagen hoog boven op het dak, net naast de nok. Aangezien we hier de komende jaren regelmatig  zullen wonen hebben we besloten ze lager neer te leggen. Gelukkig heeft Marco geen last meer van hoogtevrees. Toen alles goed leek te werken merkten we dat het kastje dat alles regelt rook afgaf. We hebben contact gelegd met een bedrijf in de stad via email en telefoon en wachten nu op advies over hoe verder. De zonneenergie blijft belangrijk omdat we elke avond maar stroom krijgen via de dorpsgenerator van 19:00 – 22:30. Dat is niet voldoende om onze diepvrieskast te laten werken.

In het huis hebben we de keuken omgebouwd en de woonruimte vergroot door een wand te slopen. Nu hebben we meer ruimte en meer wind in huis.

Gelukkig is Marco technisch van alle markten thuis… Inclusief gras verwijderen via een flinke fik! Dat hebben de mensen in het dorp ook al ontdekt. De eerst radio werd al ter reparatie aangeboden.

We genieten van de contacten in het dorp. Verschillende keren bracht iemand vlees  of vis (de mensen hengelen iedere dag en gaan twee keer per week op jacht ). Vanmorgen kwam de buurvrouw met wat bananen.  We vroegen haar of ze een kopje thee mee bleef drinken. We hadden gelijk een leuk gesprek wat voor ons ook weer een welkome oefening met de taal is.

Gelukkig is er deze week weer regen gevallen, na maanden van droogte. Toen bleek dat onze 15 jaar oude watertonnen de druk niet meer konden opvangen. Een lek watersysteem dus. Daar gaan we ook weer een oplossing voor verzinnen. We gebruiken het regenwater alleen als drinkwater. Al het andere water halen we uit de rivier die langs ons huis stroomt. Twee emmertjes water halen, nee, pompen hoeven we niet.

Begin november werd via EO Metterdaad Radio twee keer aandacht gevraagd voor een project voor het opknappen van ons huis in Apetina. Zie

http://www.eo.nl/programma/metterdaadtv/2007-2008/page/EO_Metterdaad_Radio__Suriname/articles/article.esp?article=13080811.

Vanaf maandag beginnen we weer met systematische taalstudie. daar zijn we ook echt aan toe. Wordt vervolgd.

8 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.