Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Vooruitgang II – Hygiëne

| 7 reacties

Afgelopen zondag hoorden we in de kerk dat de Aucaners,  die in het volgende dorp stroomafwaarts wonen, vragen of de ouders in Apetina de vieze luiers niet in de rivier willen gooien, dat ze ergens een gat moeten graven om hun luiers daar in te deponeren. Vroeger waren er natuurlijk geen weggooi luiers. In deze moderne tijd gebruiken de mensen hier ook wegwerp luiers.

Zo komt ook hier het afvalvraagstuk steeds meer aan de orde. Van oudsher zijn de mensen gewend om alles in de rivier te doen. Ze baden in de rivier, ze maken hun vis en vlees schoon in de rivier, de (af)was gebeurt  in de rivier en ja, de rivier wordt ook als toilet gebruikt… Alles wat mensen niet meer nodig hebben rot weg in het bos of gaat in de rivier. Met de komst van blikjes, plastic flessen, maar ook vriezers e.d. is het afval niet alleen meer natuurlijk materiaal. Er zal geleerd moeten worden hoe met afval van dit kaliber omgegaan moet worden.

We hebben de afgelopen week genoten van het bezoek van Roy Lytle, onze collega binnen World Team Suriname die ons de afgelopen maanden op weg heeft geholpen in de taalstudie van het Wajana. Hij wilde in zijn afscheidstoer Apetina graag bezoeken en gelijk zien hoe het nu met ons gaat. De week is omgevlogen! Nu kijken we uit naar de komst van Rogier en Willine, Pepijn en Thijmen Andes. Zij zijn uit onze thuisgemeente in Veenendaal uitgezonden naar Suriname en werken net buiten Paramaribo met drop-outs. Zij komen Kerst en Oud en Nieuw met ons vieren. Ze combineren daarmee werk en ontspanning. Vier jongens uit Apetina volgen hun opleiding bij ‘de Bouwsteen’ ( het opleidingscentrum voor drop outs). We zullen een certificaatuitreiking in het dorp hebben voor deze jongens. Weer een feestje…

De leiders van de kerk kwamen bij ons op bezoek met de vraag of wij, net als de zendelingen die vroeger hier woonden, mee willen doen in een bijdrage aan ingredienten voor de kerstviering in het dorp. We hebben Roy gevraagd om zo’n 100 kilo aan levensmiddelen mee te brengen en hebben zo een bijdrage kunnen leveren aan de kerstfeestvreugde.

Iedere ma, di, do en vr ochtend hebben we een dagopening in de kerk. Dan wordt gezongen met een aantal dansende dames op het podium. Op zondag zijn er twee kerkdiensten, een om 09:00 uur en de tweede om 16:00 uur. Voor ons telkens een geweldige gelegenheid om veel mensen te ontmoeten en midden in de taal te zijn.  Dat er geen bijeenkomst is op wo en zat komt omdat dat vanouds de dagen zijn dat de mannen al vroeg in de ochtend op jacht gaan.  Hierbij een foto van het podium in de kerk.

 Vanmorgen schoof dit jongetje voor ons in de bank. Hij keek regelmatig even om en van tijd tot tijd voelde hij met zijn hand aan de haartjes op Marco’s been. die Hollanders zijn toch wel aparte mensen!

We wensen jullie een gezegende kerst waarin we mogen vieren dat de Heiland werd geboren. Wij in het warme Suriname en velen van jullie in het koude Nederland. Kerst is werkelijk een wereldwijd gebeuren met voor iedereen dezelfde boodschap van Heil en Vrede. Dank ook voor de vele kerstgroeten die we inmiddels mochten ontvangen!

Hartelijke groet van Marjolein en Marco

7 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.