Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Kerstvakantie

| 12 reacties

We hebben een goede tijd hier samen Rogier en Willine met hun beide zoons Pepijn en Thijmen. We genieten van hun bezoek. Zij werken in de buurt van Paramaribo met jongens in een vaktraining in de bouw (de Bouwsteen). Een aantal van hun deelnemers komen uit Apetina. Voor hen een goede reden om ons dorp eens te willen bezoeken en zo ook huisbezoeken af te kunnen leggen bij de gezinnen van hun Wajana jongens.

Met kerst hebben we op kerstavond (24/12) de Nativity Story (een film over de geboorte van Christus) vertoond in de kerk. Kerstmorgen was het om 07:00 uur samen koffie drinken in een huis in het dorp. Een groot dekzeil tussen twee huizen vormde een mooie feestzaal. Daarna de kerstdienst in de kerk. Aan het einde van de dienst werd een kindje opgedragen en na de dienst werden 6 jonge mensen gedoopt in de rivier. Daarna werd het eten gekookt en samen gegeten in de feestruimte. ’s Avonds hebben we, nadat de kinderen op bed lagen, een 5 gangen jungle kerstdiner gekookt en gegeten. Waxinelichtjes zorgden voor speciale sfeer.

Veel van de jongeren uit het dorp die in de stad studeren zijn vanwege de kerstvakantie ook gekomen. Dat werd mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs die toch een vlucht moest regelen om de leerkrachten, die op Apetina gedetacheerd zijn, in de kerstvakantie naar de stad te laten gaan. Wij hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt door de jongens van de Bouwsteen te vragen ons dak te willen schilderen.

Van de PKN kerken in Papendrecht hebben we via de Zendingsdiaconessen in Amerongen de toezegging dat het dak van ons zendingshuis kan worden opgeknapt. Nieuwe platen vonden we niet nodig. Wat echt verrot was vanwege de vleermuizen hebben we weggebroken. Het balkon hebben we gehalveerd. Een schilderbeurt geeft voldoende zekerheid hier nog jaren zonder zorgen over (onder) het dak te kunnen wonen.

Drie jongens hebben drie dagen hard gewerkt en zo ook in het dorp kunnen laten zien wat ze kunnen. Gelukkig waren ze telkens klaar voor er weer een forse regenbui neerviel. De regentijd is nu echt losgebarsten. We zijn blij met alle drinkwater wat ons dit levert. Bijkomend effect is dat wij via het erg leuke contact met deze jongens ook weer dichter hij hun families zijn gekomen. Ze hebben ons mee uit genomen naar hun kamp en we gaan volgende week een dagje met hen de rivier op naar een grote waterval.

We ontvingen van de EZA bericht dat ons radioproject via EO Metterdaad om materialen aan te kunnen schaffen om het zendingshuis in Apetina op te knappen een bedrag van 5.000 euro heeft opgebracht. Wat zijn we daar ontzettend blij mee. We krijgen hiermee een geweldig fijne start van het nieuwe jaar en beleven dit als een bijzondere bemoediging in ons werk en leven hier in Apetina.

We kijken dankbaar terug op 2012 en wensen jullie een gezegend 2013!

12 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.