Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Nog tien nachtjes slapen …

| 7 reacties

En dan komt Marjoleins vader 10 dagen bij ons op bezoek. We kijken enorm naar zijn komst uit. Bijzonder hoor dat hij met zijn bijna 79 jaar nog heerlijk van de jungle kan genieten. Dat we hem kunnen laten zien waar we wonen en werken. De mensen in Apetina vinden het ook prachtig dat hij komt. We zijn dankbare mensen.

20130131-142315.jpg
We hebben gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt, nu er toch een vliegtuig komt, om Ilse van Dijk uit te nodigen. Zij heeft jarenlang les gegeven op de basisschool hier. Zij heeft vorig jaar samen met Klasien Vaalburg, de kinderwerkers 3 maanden getraind. Het is fijn dat ze nu ook een dag of 10 kan komen om weer een vervolg training te geven en ook voor de kinderen een bijbelweek te houden. Marjolein zal haar daarbij helpen waar ze kan.

20130131-142433.jpg
Sinds 2007 staat er een heel nieuw schoolgebouw in Apetina. De school heeft dit jaar 100 leerlingen. De Wajana onderwijs assistent van vroeger is ook nu nog actief op school. De leerkrachten komen verder uit de stad. Het hoofd van de school en nog 3 juffrouwen. Samen runnen ze 8 klassen. Dit geeft vooral in de onderbouw nog al eens taalproblemen. Zo vertelde de juf van de kleuters dat ze wilde zeggen “haal jullie bord” en dat de kinderen niets deden en haar een beetje vreemd aankeken. Ze is toen naar de onderwijs assistent gelopen om te vragen wat ze verkeerd gezegd had. Tot haar schrik bleek dat ze het volgende gevraagd had: “haal jullie poep”. Een hele uitdaging hoor om vanuit de stad voor een periode van 3 jaar naar het binnenland gestuurd te worden als je klaar bent met je opleiding tot leerkracht.

20130131-142624.jpg
Toen de ouders van Marjolein onlangs 25 jaar getrouwd waren hebben ze hun gasten gevraagd een bedrag bijeen te brengen wat o.a. was bestemd voor kinderen onder de Wajana’s. Een deel van dit geld is nu besteed aan sport- en spelmateriaal voor de school op Apetina.

20130131-143045.jpg
Patimiasi komt ’s avonds regelmatig bij ons op bezoek. Hij geniet dan zichtbaar van de muziek die wij veelal ’s avonds luisteren en van het kopje koffie met een koekje. Hij is een van de zangleiders van de gemeente. Hij is vanaf zijn geboorte blind. Hij is het levend bewijs dat zijn ouders hun leven veranderd hebben nadat ze over Jezus hadden gehoord. Voor zijn geboorte waren er 3 kinderen ‘weggegooid’. Zijn vader wilde die kinderen niet hebben en dan moest de moeder ze maar ‘weg doen’. Een gehandicapt kind had in deze stam geen kans. Patimiasi is het Wajana voor Bartolomeus, de blinde die door Jezus genezen werd.

Toen we laatst terugliepen van het baden, kwamen we in gesprek met Ronnie, de onderwijs assistent. Hij vertelde ons dat hij zijn dorpsgenoten al jaren probeert te leren om een ander woord te gebruiken als ze vragen ‘heb jij gebaad?”. ‘Mepi’ hetgeen betekent ‘heb jij gebaad?’ Betekent nl. ook ‘heb jij groente gegeten’. Meester Ronnie vindt dat maar een rare combinatie. Hij wil graag dat ze het volgende zeggen: ‘heb je je nat gemaakt?’. Tot dusver met weinig resultaat. Ach het nederlands heeft zo ook z’n voorbeelden van verschillende betekenissen voor hetzelfde woord.

Niet iedereen is in de gelegenheid om ons op te zoeken. Daarom hebben we een aantal foto’s van ons huis op de foto pagina gezet (fotos.mjschuurmans.nl).

7 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.