Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Orientatie reis november en december

| 8 reacties

Vandaag, vrijdag 28 oktober vliegen we naar Paramaribo. De eerste dagen gaan we natuurlijk op bezoek bij Elsbeth en zoeken we een aantal vrienden op.

Op 2/11 vliegen we samen met Roy en Margaret naar het ‘bos’. We plannen eerst naar Kawemhakan (Lawa) te reizen. Daar blijven we plm. 12 dagen. Daarna naar Apetina. Doel is de mensen daar te ontmoeten met wie we de komende jaren op gaan trekken. De leiders van het dorp en de gemeente, onze taalhelper en de gemeenteleden. We beginnen al gelijk met taalstudie. We gaan tijdens deze reis kijken wat er daar beschikbaar is. We slapen in de hangmat. Hoe zit het met drinkwater? Hoe is het geregeld met electriciteit? En nog veel meer vragen.

Het plan is dat we de komende 5 jaar in twee dorpen gaan wonen en werken. We zullen wonen in de huizen van WorldTeam in Apetina en Kawemhakan. We zullen telkens voor plm. 4 maanden in een dorp blijven. Daarna naar de stad gaan voor boodschappen en diverse formaliteiten. Dan naar het andere dorp, weer voor plm. 4 maanden. Voor ons betekent dit dus een soort ‘nomaden’-bestaan voor de komende 5 jaar. Doel is dat wij de mensen leren kennen, hun taal onder onze knie krijgen en inzicht krijgen in de cultuur van de Wajana’s.

Wij verwachten 24 november weer terug te vliegen naar Paramaribo. Marjolein vliegt 27/11 weer naar Nederland. Marco blijft nog tot 9 december in Suriname om nog een aantal zaken in de stad te kunnen regelen.

Mensen vragen ons wel eens hoeveel het kost om in het binnenland te reizen. Een trip van Paramaribo naar Apetina kost per vliegtuig (= 400 kg lading, incl. personen) plm US $ 780 (Euro 561) . Een vlucht van Paramaribo naar Kawemhakan kost per vliegtuig US $ 915 (Euro 658). De terugvlucht is voordeliger. Apetina – Paramaribo = US $ 250 (Euro 180), Kawemhakan – Paramaribo = US $ 225 (Euro 162). Bidt met ons mee dat we veilig en economisch mogen reizen.

8 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.