Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Hoe dingen anders kunnen lopen…

| 8 reacties

DSC07878Toen we 24 januari vanuit Amerika naar Suriname vlogen hadden we geen idee hoe de daarop volgende weken heel anders uit zouden pakken dan we op dat moment konden voorzien. We dachten snel naar het kantoor van vreemdelingenzaken te kunnen gaan voor het indienen van onze aanvraag voor verlenging van de verblijfsvergunning en daarna zo snel mogelijk op weg naar Apetina.

Toen we gingen informeren wanneer we onze papieren zouden kunnen indienen hoorden we dat dit pas op 13 februari kon. Men hanteert nu een systeem van vooraf te maken afspraken. Dat was daarmee niet anders. Daarna gelijk bij MAF geboekt voor vrijdag 14/2. Ook dat pakte daarna weer anders uit….

Nu we een aantal weken in de stad moesten blijven hebben we van de nood een deugd gemaakt en onze agenda ingevuld met een scala aan afspraken met mensen die we anders niet hadden kunnen zien. Goed om allerlei contacten weer aan te halen.

Nu, achteraf, zien we dat deze weken geweldig zijn uitgepakt onder de noemer van ‘netwerken’. Wij ervaren dat God weet wat nodig is. Er gaat dus niets ‘verkeerd’ wanneer dingen ‘anders’ gaan.

Een al langer uitgestelde en telkens weer verschoven afspraak met de directeur van het Surinaams Bijbel Genootschap werd een onverwachte opstap naar deelname aan Operation Christmas Child (operatie Schoenendoos). ‘Opeens’ zaten we in een train de trainers training en kunnen we 121 schoenendozen meenemen naar Apetina en daarmee de kinderen verrassen en een door ons al lang gewenste impuls geven binnen het kinderwerk van de gemeente.DSC08135DSC07879

 

 

 

 

Na een aantal telefoontjes zaten we aan tafel met een leidinggevende van het Centraal Laboratorium van het Bureau Openbare Gezondheidszorg. We zochten assistentie voor het onderzoeken van het kwikgehalte in het rivier (lees ‘drink’) water van Apetina en Lawa. We hebben nu een doos vol laboratorium materiaal en een uitgebreide handleiding om watermonsters te kunnen nemen die straks via het laboratorium getest gaan worden.

Inmiddels staat in de hangar van MAF een flink aantal dozen waarvan een aantal met onze vlucht mee gaan maar ook een groter aantal in de nog zeker twee andere vluchten worden mee genomen die in februari nog gaan volgen. We verwachten namelijk bezoek van een delegatie van de Rotary die komen kijken naar het waterproject van Apetina. In de vlucht die hen weer op komt halen komen alle schoenendozen mee…

DSC07892 DSC07895

 

 

 

 

DSC07903

 

 

En zo kunnen we nog even verder gaan.

Kortom een paar vruchtbare weken die ons een flink aantal ontmoetingen heeft opgeleverd waar we het komende jaar veel mee kunnen doen.

De afspraak met MAF werd opnieuw aangepast. De piloot had vanwege een paar emergency vluchten zijn plafond bereikt in aantal vlieguren. Hierdoor kon onze vlucht van vrijdag niet doorgaan. Nu staan we geboekt voor komende dinsdag 17 februari. Dan hopen we echt naar Apetina te kunnen vertrekken. Wat zien we naar de mensen uit.

8 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.