Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Bijzondere weken

| 2 reacties

De afgelopen weken werden we weer helemaal ondergedompeld in Wajana. Eerst de verkoop in ons huis van heel veel kleding. De mensen waren erg blij met alles wat we hadden meegebracht. Vooral de ochtend van de eerste dag was de kamer weer een overvolle markthal. Geweldig om te zien hoe elk wat wils met zakken en zelfs grote dozen vol kleding en heel veel pluche beesten naar huis kon gaan. we hadden wel 6 dozen met speelgoedbeesten en dachten dat we dat niet kwijt zouden raken, na twee dagen was alles schoon op.

image

De daarop volgende week stond in het teken van kinderen en jeugd. ’s Morgens vakantiebijbelfeest met tussen de 70 en 85 kinderen. ’s Middags hebben we de kinderwerkers van Lawa ondersteund om 7 nieuwe werkers op te leiden. Eerst was de vraag of we weer iemand uit de stad konden laten komen om les te geven. Toen bleek dat die persoon niet beschikbaar was hebben we leidsters uitgimageedaagd om zelf wat ze weten door te geven aan de nieuwe mensen. Wij hielpen met het samenstellen van het lesplan en hebben zelf een bescheiden onderdeel verzorgd. Ook hebben we alles op video vastgelegd zodat we nu een aantal dvd’s hebben kunnen maken met daarop de lessen.

 

Wij werden erg blij en enthousiast toen we zagen hoe de mensen zelf hun taak oppakten. Op de laatste morgen namen de dames een aantal tienermeisjes apart. Veel tieners deden mee met het kinderfeest omdat ze vanwege schoolvakantie nu een aantal weken op het dorp zijn. imageDe laatste ochtend kwam het gesprek erop dat ze allemaal merken dat studeren buiten het dorp hen veel verleiding geeft om hun geloof los te laten. Enkelen beleden hun zonden en konden zo een nieuwe start maken. De leidsters hebben nu bedacht om de komende week elke morgen een uur met de jongeren samen te komen. Elke morgen van tussen 08:00 en 09:00 uur.

imageDe week met de kinderen werd afgesloten met de traditionele spelochtend. Mooi om te zien hoe fanatiek er dan gestreden wordt om vooral de eerste te zijn. Wij hebben deze keer de kinderwerkers meer ruimte gegeven om zelf de spelletjes te leiden. Daar gaan we hen nog verder in trainen, maaimager hiermee is alvast een goed begin gemaakt.

Inmiddels zijn er langs de rivier nog 5 plaatsen waar kinderwerk is opgepakt. Wij gaan weer op zoek naar materiaal. De kinderwerkers hebben zelf bedacht dat het goed is om samen in de stad een goede printer/copier te kopen met voldoende papier en inkt om een jaar lang zelf de tekeningen als kleurplaten af te kunnen drukken. Ook hierin zien we een bemoedigende stap die laat zien dat de mensen hun taak serieus nemen en goed nadenken over wat ze samen kunnen doen.

Marco is begin deze week naar de stad gevlogen om volgende week naar Peru te kunnen gaan. We hopen daar in een volgend bericht meer over te kunnen delen. Deze week werkt hij een lange lijst met boodschappen af om die als het even kan donderdag met de lijndienst naar Marjolein in Lawa te kunnen sturen.

 

2 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.