Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Vreugde en verdriet

| 9 reacties

Na een bijzonder weekeind eind mei in Palomino Pata waren we het afgelopen weekend in Kayode, een uur varen vanaf Lawa, in Frans Guyana. In dat dorp wonen Wajana’s en Melejo’s. Toen we gingen rekenen bedachten we dat het alweer 2 jaar geleden was dat we voor het laatst in dit dorp geweest zijn. Dat is veel te lang geleden en dus was het hoog tijd om weer eens langs te gaan en de mensen daar te bemoedigen. Er gingen 4 kano’s vol mensen mee. Dat kon omdat wij de gasoline voor de buitenboordmotoren hadden geleverd, zo’n 140 liter.DSC04716

De mensen in Kayode willen graag dat we vaker op bezoek komen. Ze willen meer leren uit Gods woord. De leiders van de gemeente in Lawa willen graag een keer in de maand een weekend naar hen toe en ook graag vaker dan twee keer per jaar naar Palomino Pata op bezoek gaan, maar…. wie gaat dat betalen? DSC04777Wij hebben de leiders nu 3 vaten gasoline laten kopen zodat ze t/m december iedere maand een keer stroomopwaarts en een keer stroomafwaarts kunnen gaan. We hebben de mensen in de beide dorpen bemoedigd om zelf elke zondag samen te komen en alleen elke eerste zondag van de maand naar Lawa te komen. DSC04808Op de tweede en derde zondag van elke maand gaan een aantal leiders vanuit Lawa dan in deze dorpen op bezoek. Zo hopen we dat op deze dorpen een gemeente gaat ontstaan.

Afgelopen week hadden we op Lawa een trainingsweek voor nieuwe leiders voor de kerken stroomopwaarts. We genoten ervan dat wij konden faciliteren en dat de oudsten van Lawa de lessen zelf verzorgden. Dit is wat wij voor ogen hebben in het ondersteunen van de kerken hier.DSC04810

DSC04839

Afgelopen vrijdag kregen we bericht dat in Apetina, het andere dorp waar wij wonen en werken, onze buurvrouw Panakaidu overleden is. Panakaidu is de moeder van baby Rensimo, die vanaf begin dit jaar een aantal maanden in Paramaribo in het ziekenhuis gelegen heeft. Het is de zoveelste zelfmoord na afloop van een verjaardagsfeest met de nodige kasiri. Het is de tweede zelfmoord binnen dit gezin. We zijn hier heel verdrietig om. We hebben nu besloten om vandaag, maandag 22 juni, naar Paramaribo te vliegen, daar zo snel mogelijk onze zaken te regelen en dan door te vliegen naar Apetina.

 

 

9 reacties

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.