Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Mooie weken op Lawa

| 3 reacties

Het bezoek van Anneke Kempeneers, Henk en Carolien van St. Kimon ligt al weer even achter ons. We hebben genoten van hun bezoek, maar bovenal zijn we heel blij met de uitkomst. De oudsten van de gemeenten in Lawa en in Maripasoula hebben aangegeven dat zij Anneke willen ondersteunen waar zij dat nodig heeft. Nu is Anneke bezig om haar achterban op te bouwen. Ze hoopt in december naar Maripasoula te verhuizen om de jeugd van de Wajana’s in het internaat te helpen. Daarvoor wil ze van augustus-oktober in Frankrijk haar kennis van de Franse taal opkrikken.

Na hun vertrek hebben we hard gewerkt om een paar dagen later de kledingmarkt te kunnen houden. Wat is het elke keer een feest om de blijde gezichten van de mensen te zien. Ook deze keer zijn we weer met een positief saldo geëindigd. Daar kunnen we de gemeenten in het binnenland weer mee ondersteunen.

Met het bestuur van de gemeente in Lawa hebben we een aantal keren vergaderd over het maken van het jaarverslag van 2016 en het opstellen van een begroting voor 2017. Dit is nog behoorlijk nieuw voor hen, dus in ons hoofd hebben we hier 5 jaar voor uitgetrokken om hen in deze manier van denken en plannen mee te nemen.

De evangelisatieweekenden naar de verschillende dorpen langs de Lawa rivier zijn zeer effectief gebleken. Behalve in Lawa wordt er in nog 6 andere dorpen een kerk gebouwd. Zo wil men de mensen in elk dorp bereiken met de boodschap van het evangelie. Wat een prachtige ontwikkeling! Bouwmaterialen zijn hier behoorlijk duur, dus het zal voor elk dorp een meerjarenplan worden, maar we genieten van het enthousiasme bij de mensen. Een dak kost hier al gauw 3.000 euro aan zinkplaten en voor een zak cement betalen ze 25 euro. Ze vragen ons dus ook of de mensen in Nederland en Amerika hen willen helpen bij de bouw.

Op de foto hierna staan we bij een stuk bos dat werd gekapt om straks de kerk te bouwen in Maripagpan. Nu wachten op de droge tijd om alles weg te kunnen branden. Uit de opbrengst van de kledingverkoop konden we geld geven voor een vat benzine om de kettingzagen te laten draaien en de boten te besturen om zand uit de rivier te gaan halen zodra het water lager wordt.

We hebben weer een flinke voorraad leesbrillen meegebracht. De doos was bijna voor de helft leeg toen we weer vertrokken.

Afgelopen week en deze week heeft de jeugd voorjaarsvakantie. Elke ochtend krijgen de tienermeisjes onderwijs en elke middag de tienerjongens. Wat een toewijding bij de leiding om hun jeugd te onderwijzen.

Vanuit Apetina bereiken ons goede berichten. De mensen zijn goed bezig in de voorbereiding van de Paasconferentie. De kinderwerkers van Apetina trainen nu een aantal mensen in Tutukampu voor het kinderwerk en het jeugdwerk.

We zijn blij en dankbaar dat we mogen zien hoe het leiderschap zich binnen de gemeentes blijft ontwikkelen.

3 reacties

 1. Lieve Marjolein, beste Marco,
  Die grote foto op dat groene veld vind ik schitterend! Ik ga kijken of ik hem kan printen om op te hangen!
  Verder wist ik niet dat jullie ook brillen verzamelen. Vroeger gaf ik ze aan Gerrit & Johanna. Ik heb nl. wel wat brillen met leesgedeelte liggen, zelfs met meekleurende glazen. Kunnen jullie daar ook wat mee, en met wie moet ik dan contact opnemen?
  Gods zegen op jullie mooie werk, ben blij dat jullie weer “op jullie stekkie” zijn.
  Met een lieve groet,
  Anna*

 2. Wij hebben ook nog wat brillen liggen, shalom, Freek

 3. Beste Marjolein & Marco

  Mooie fotos.

  GOD s zegen met alles wat jullie ondernemen.

  Tan Bun Evie

  BRASARING nr. 66

  (tegenover de KOREASTR )

  KWATTA PARAMARIBO WEST

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.