Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Pasen in Apetina

| 4 reacties

Vorige week donderdag vlogen de hoofdman van de Wajana’s, Nuwahe Aptuk, zijn vrouw en een oudste van de gemeente van Apetina, naar Paramaribo. Op diezelfde dag kwamen uit Amerika Ivan en Doris Schoen aan.
Ivan en Doris zijn de eerste zendelingen voor de Wajana’s. Zij hebben de grammatica en de taal van de Wajana’s in de jaren zestig op schrift gesteld. Daarbij heeft Ivan bijna alle boeken van de Bijbel in het Wajana vertaald. Hij is inmiddels zesentachtig. Hij en zijn vrouw zijn nu weer naar Paramaribo gekomen om samen met drie Wajana taalhelpers de vier laatste onlangs door hem vertaalde boeken van het oude testament te corrigeren. Ook in de jaren zestig was Nuwahe de taalhelper van Ivan. Nu kunnen ze weer samen werken aan de afronding van de laatste boeken. Wat is God trouw geweest dat deze mannen tot op hoge leeftijd werken aan het beschikbaar komen van Gods woord in de Wajana taal. Wij zijn er diep van onder de indruk.

De Paasconferentie is één groot feest geweest! Er zijn 6 kano’s met zo’n 80 mensen uit Tepu en Palumeu gekomen. Heel veel jonge gezinnen. Daarnaast zijn er twee kano’s en drie vliegtuigen met mensen uit de dorpen rondom Lawa gekomen. Ook bij hen waren veel jonge mensen. De oudsten hadden deze keer bedacht om alle sprekers te vragen een gedeelte uit de Efeze brief te behandelen. Het werd een prachtig palet van verschillende boodschappen vanuit Trio- en Wajana leiders. De sfeer in het dorp was geweldig. Samen eten, ’s avonds film en uiteraard is er weer veel gezongen. Vanuit alle dorpen werden nieuwe liederen gepresenteerd. Die werden door de zaal allemaal opgenomen via de mobiele telefoons.
Bijzonder was de vertoning van een video die door de zendingsgroep vanuit Lawa in 2016 was geproduceerd van hun reis naar Brazilie. Voor het eerst een videoverslag waarin iedereen een prachtig beeld kreeg van deze reis. Reken maar dat dit motiveert om een volgende keer ook van de partij te kunnen zijn.

Afgelopen dinsdag is de Bijbelschool voor de Bovenlandse Indianen gestart. Het was qua logistiek best spannend omdat de regentijd in Suriname weer begonnen is. Zouden de vliegtuigen van de MAF op alle airstrips kunnen landen om de studenten op te halen? Het is allemaal gelukt en de oudsten verdiepen zich nu in Verantwoord Bijbel Gebruik. Er wordt les gegeven in het Surinaams, daarna wordt er vertolkt in het Trio en in het Wajana. We zijn heel benieuwd hoe de leiders deze training ervaren hebben. Daarvoor moeten we nog wel even geduld hebben, want als zij terug komen, zijn wij in Paramaribo om door te vliegen naar Trinidad en Tobago voor een conferentie van World Team, de organisatie waarvoor wij in Suriname werken. Daar hopen we onze collega’s te ontmoeten en samen meer te leren over het hanteren van conflicten in verschillende culturen.

4 reacties

 1. Iedere keer ben ik weer onder de indruk hoe God werkt in en onder de indianen en dat Hij, zowel oude als jonge, mensen heeft in Zijn Koninkrijk die de wajana’s kunnen ondersteunen en bemoedigen. Voel me gezegend de Wajana’s te “kennen”.
  Wat een geweldig en liefdevol God hebben we.

 2. Wat geweldig om al die mensen te zien die naar de conferentie gekomen zijn! Wat zullen jullie daar blij mee geweest zijn en wat een zegen !

  Lieve groeten en Gods rijke zegen .
  Christa Roelofs-de Baat

 3. Lieve M&M,

  Wat heerlijk om te lezen dat er zoveel mensen gekomen zijn naar jullie conferenties! god is echt aan het werk in Suriname💝😉🙏

  Liefs uit Coevorden!

 4. Mooi om te horen!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.