Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Vakantie

| 3 reacties

In Lawa is het volop vakantie voor de kinderen en de tieners. Voor ons huis wordt iedere dag gevoetbald door jong en iets minder jong. Of het nu regent of de zon schijnt, dat maakt niets uit. Maar als de WK wedstrijden gespeeld worden, zie je niemand, maar horen we het gejuich bij een doelpunt. Nu Brazilië uitgeschakeld is, wordt er uitbundig gejuicht voor Frankrijk. Per slot van rekening hebben een aantal van deze jongeren een Frans ID. Frans Guyana is nog steeds een onderdeel van Frankrijk.

Voor de ouders is het helemaal geen vakantietijd, maar moeten er vaak extra trips gemaakt worden om de benodigde papieren voor het komende schooljaar te regelen. Daarvoor moeten ze naar Maripasoula of Saint Laurent of Cayenne en soms naar Paramaribo. Kinderen naar school laten gaan is hiermee een kostbare zaak. In de rest van Suriname begint half augustus de vakantietijd. Er wordt nog hard gewerkt om straks toetsen en examens goed te kunnen maken.

Onze kleinkinderen in Nederland zijn allemaal over naar de volgende klas en genieten nu ook van hun vakantie. Wij wensen een ieder die nog op vakantie gaat een heerlijke tijd toe. We hopen dat jullie lichamelijk en geestelijk bij kunnen tanken in deze zomer periode.

Wij hopen van 5 oktober tot 26 november a.s. weer een aantal weken in Nederland te zijn. We zien er naar uit om velen van jullie weer te zien en gezellig bij te praten.

Hier op Lawa vordert de bouw van de werkplaats gestaag. Regelmatig staan een aantal mannen uit het dorp om het gebouw heen om de kunst van het bouwen af te kijken. Daar doen zij weer hun voordeel mee bij het bouwen van hun eigen huizen. Dit is één van de dingen die we zo waarderen bij de Wajana’s. Ze staan open voor nieuwe dingen, ze willen graag leren.

 

 

 

 

Dat merken we ook tijdens de training voor onderhoud van buitenboord motoren. Ze zuigen de informatie op, maar het is wel heel pittig voor ze. Er wordt les gegeven in Nederlands en Sranan Tongo en dat is niet hun moedertaal. Verder leren ze te werken met meet-instrumenten, die micrometers meten. Voor veel van de deelnemers is een normale lineaal al een uitdaging dus dit is extra inspannend. Tijdens de praktijklessen, wanneer er een motor gerepareerd wordt, merken ze hoe nodig het is om goed met de meet apparatuur te kunnen werken, dus zijn ze weer extra gemotiveerd om het te proberen.

Ook voor de administratie worden allerlei formulieren gemaakt, leren we de mensen werken met de computer en de printer en leren we hoe we offertes gaan maken om uit te rekenen wat een reparatie gaat kosten. Ook hoe we straks met geld om zullen gaan (er is geen bank in de buurt) is deel van de training.

Aan het einde van de tweede lesweek volgde een mondelinge toets. Iedereen was best gespannen of ze alle nieuwe termen zouden weten en onder toezicht van de trainer de meeting goed zouden doen. We waren blij te zien dat iedereen het zo goed had gedaan dat de trainers er alle vertrouwen in hebben dat we met de hele groep verder kunnen gaan om de eindstreep samen ook te gaan halen.

 

Maandag 16 en dinsdag 17 juli a.s. vliegt MAF in totaal 4 keer van Lawa naar Sipaliwini om een groep van zo’n 20 mensen daar heen te brengen. Zij lopen vervolgens 2 dagen over de bergen naar het eerste vliegveldje in Brazilië om verder te vliegen naar een grote plaats in Noord Brazilië. Daar is in de komende weken een grote conferentie, waar deze Wajana’s graag bij willen zijn. Het is een hele onderneming. Het is de eerste keer dat ze op deze manier en via deze route zullen gaan. Bidden jullie mee voor een veilige reis en een goede tijd in Brazilië?

In Lawa worden de voorbereidingen getroffen voor de Bijbel kampanje hier op het dorp. Van 26-29 juli zullen we bezig zijn rondom het thema: Het werk van de Heilige Geest. Avond aan avond wordt er al geoefend op de nieuwe liederen. Voor ons straks heel gemakkelijk om mee te kunnen zingen. De nieuwe bijbeltassen die vanuit Amerika zijn opgestuurd vinden alvast gretig aftrek.

3 reacties

 1. Ik kan geen woorden vinden hoe fantastisch ik het vind wat jullie doen voor de Wajana’s en andere stammen ! wat geweldig dat de mensen zo gemotiveerd zijn ! Mijn grote complimenten !
  lieve groeten Christa .

 2. Wat fijn dat het zo goed gaat… Fantastisch om te zien

 3. Wat een motivatie, kunnen we hier een voorbeeld aannemen.
  Prachtige mensen en daardoor foto,s
  Mooi dat te zien.
  Zegen en groeten.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.