Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

ASW Kawemhakan

| 11 reacties

Voor velen van jullie is het vakantietijd met Surinaamse temperaturen. We hopen dat jullie kunnen genieten van een welverdiende vakantie en tijd hebben om te ontspannen en te genieten.

Afgelopen weekend hadden we op Lawa de zomercampagne met als thema ‘de Heilige Geest’. Heel bijzonder om in drie dagen tijd stil te staan bij de persoon van de Heilige Geest. Ruim 500 mensen kwamen naar het dorp. Elke dag een aantal samenkomsten in de kerk, samen eten in de Tukusipan en elke avond uren lang samen zingen. Het was echt een groot feest.

De aannemer van Builders Connect heeft het werk van de bouw afgerond. Vanaf afgelopen dinsdag konden we de monteurs opleiding in het nieuwe gebouw laten geven. Het is mooi om te zien hoe iedereen geniet van de werkruimte en hoe de mensen de werkplaats waarderen als een aanwinst in het dorp. We zien de motivatie bij de mannen en vrouwen groeien. Ze zijn zo trots op wat ze allemaal geleerd hebben en in de praktijk kunnen toepassen.

De eerste klanten zijn al gekomen en met de defecte motoren die werden gebracht hebben we de training en nieuwe dimensie kunnen geven. Nu was het ‘echt’. Goed opletten, geen fouten maken, de klant rekent op goede service en deskundige reparatie. De trainers zien al wie van de groep straks de leiding gaat krijgen, wie eerste monteur, tweede monteur en leerling monteur gaat worden. We genieten ervan om te zien hoe te trainers ervaren zijn in het verzorgen van deze trainingen. Mensen die 5 weken geleden nog geen idee hadden van metingen met drie cijfers achter de komma werken nu vol vertrouwen, met een juiste werkplaats handleiding in de hand, aan ingewikkelde reparaties. Marco denkt vaak terug aan de weken dat hij in Nederland een oude landrover heeft gerepareerd. Ook dat was netjes werken volgens het ‘boekje’. Dan krijg je een goed resultaat. Hier speelt hetzelfde met de buitenboord motoren. De deskundige begeleiding maakt het nog mooier. We zijn best wel een beetje trots op onze ploeg.

Volgende week komt het bestuur van de plaatselijke stichting Mulokot in beeld. Aan hen dragen we het hele project straks over. Dan is de opzet klaar en gaat het echte werk beginnen. Ook volgende week kot iemand speciaal naar Lawa toe om de administratie ploeg te helpen met het aanleren van een computer programma waarmee alle boekingen gaan worden ingevoerd. Dan kijkt een centrale computer in de stad mee in het systeem en heeft de accountant inzage in hoe de dingen verlopen. Deze hightech inbreng geeft opnieuw een impuls om goed te werken. Een aantal mensen in het team wonen nu niet op het dorp. Ze maken nu plannen om naar Lawa te verhuizen. De werkplaats krijgt zo een belangrijke functie in het dorp. We zijn blij en dankbaar wanneer we zien hoe alles zich ontwikkelt. Zaterdag 8 september staat de officiële opening gepland.

Het hele proces vraagt van ons heel veel doordenking tijd en overleg tijd samen, maar ook met de trainers. De afgelopen week hebben we samen de waterleiding aangesloten. De komende week werken we aan de stroom via de zonnepanelen. Wat zijn we ’s avonds moe na weer een volle dag. We zijn heel dankbaar dat we dit kunnen doen en mogen mee maken!

 

11 reacties

 1. Om maar met een woord te spreken, wat ik Marco zo vaak in zijn preken heb horen zeggen, als hij weer onder de indruk was van wat God deed of wie Hij is! WoW

 2. Geweldig! Zo mooi te horen en te zien dat dit project aan de Surinaamse kant van de grond is gekomen! Wordt Kawemhakan weer meer dan een geestelijk centrum en airstrip.

 3. Mooi om zoveel vooruitgang te zien, God zegent jullie werk. Geprezen zij de HERE!

 4. Wat een gezegend project, en bijzondere kinderen van God zijn jullie! In Hem verbonden! Wouter en Mirjam

 5. Prachtig om te zien hoe dit zich ontwikkelt heeft 👌

 6. Wat een mooi feest was er bij jullie! Bijzonder om te zien, die dansen in mooie kleding.
  En dat de mensen mochten leren wie (en niet wat) de Heilige Geest is. Mooie verdieping.
  En wat is de werkplaats mooi geworden, compleet met luifel en dakgoten!
  En een professioneel montage-team dat mocht ontstaan, vast ook goed voor het gevoel van eigenwaarde!
  Wat gebeurt er toch veel; wat een zegeningen allemaal! Prijs de Heer, en D.V. tot ziens in november!
  Met een warme groet,
  Anna*

 7. Hoi Marco en Marjolein; Hoe is het financiele management van de Werkplaats geregeld? Hoe worden de inkomsten verdeeld en wie regelt inkopen van spareparts? HGr uit Australie, Bart

 8. Lieve MMers, wat een Zegen rust er op jullie werk en ondernemingsgeest, het is goed

  dat wij zo onze kennis in praktijk en gelijk het Evangelie door mogen geven.

  Wat een Genade!
  Wij wensen jullie veel wijsheid en Genade toe en Zijn Shalom.

  Anneke en Berend.

 9. Geweldig wat er zoal door jullie aanwezigheid tot stand komt!
  Complimenten voor jullie inzet en dank voor Gods zegen daarop.

 10. Wat heerlijk om te lezen en de foto’s te zien. Wat is God bijzonder aan het werk op jullie stekkie. Dankbaar dat jullie aanwezigheid zo tot zegen is voor deze mooie mensen. Shalom voor jullie.

 11. Wat geweldig dat het nu afgerond is ! Proficiat voor al jullie harde werken , wat een fantastisch resultaat ,grote klasse ! Lieve groeten Christa .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.