Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Voorbereidingen

| 9 reacties

In velerlei opzicht zijn we de afgelopen weken met voorbereidingen bezig geweest.

Voorbereidingen voor de Kerst in Apetina: Er is hard gespaard voor een nieuw keyboard door de gemeente. Wij hadden het voorrecht om het ‘kerstcadeau’ te kopen en mee te nemen begin december. Daags na onze aankomst werd er ook al vergaderd over de gezamenlijke kerstmaaltijd. De boodschappen daarvoor moeten ook in de stad gebeuren en de gemeentekas was leeg. Gelukkig hadden wij in Nederland een aantal giften gekregen zodat wij konden helpen met de aanschaf en het vervoer van de benodigde boodschappen. Nu gaan een aantal mannen op pad om voor vlees en vis te zorgen. Overal in het dorp staan de wadjans (hele grote gietijzeren wokken) op het vuur om kasiri te maken. De vrouwen bakken cassavebroden. Een gezellige tijd van voorbereidingen waarbij niet uit het oog wordt verloren waarom het feest is. De komst van onze grote Koning Jezus uit de hemel als een kindje in de stal.

Voorbereidingen voor de bouw van een micro waterkrachtcentrale in de Tapanahony rivier: Er is gezocht naar een goede plek in de rivier. Die plek is gevonden en goedgekeurd door de inwoners van Apetina. De watersnelheid is gemeten en die is ook in de droge tijd bemoedigend hoog. Er zijn schetsen gemaakt en weer aangepast. Opnieuw besproken en op details gewijzigd. Nu is de ontwerper en bouwer weer terug in Canada en daar gaat hij deze winter aan de slag.

De dag voor we terug vlogen naar Paramaribo is er door de dorpsleiders een verklaring ondertekend waarin zij aangaven als leiders van Apetina helemaal achter dit plan te staan en waarin ze de overheid vragen om medewerking te verlenen. Heel bemoedigend voor ons vieren.

Voorbereidingen voor de aanpassing van het electriciteitsnet: De hele tijd dat wij in Apetina waren, was er geen dorpsstroom vanwege een kapotte starter bij de generator. Onze laatste middag kwam een gerepareerde starter terug met een vliegtuig en kon de generator weer draaien. Tijdens de ondertekening van de verklaring viel plotseling de stroom uit.

Evert, onze electricien, was ook ineens verdwenen. Wat bleek, er was kortsluiting en brand ontstaan vanwege natte was die over een electriciteitsdraad hing. Vòòr hier dag in dag uit stroom is, zal er het nodige gedaan moeten worden aan training en bewustwording rondom de gevaren van electriciteit. Een extra stimulans om ook hiermee aan de slag te gaan in de voorbereidingen naar een nieuw electriciteitsnet.

Daarbij zijn we volledig afhankelijk van de medewerking van de overheid. In de 90 huizen van Apetina kunnen we wel alles veilig installeren, maar zonder toestemming mag er niets aan het electriciteitsnet dat door het dorp loopt gedaan worden. In onze laatste dagen in de stad hadden we een ontmoeting met de onder directeur van het directoraat duurzame ontwikkeling inheemsen. Deze zegde toe ons waar mogelijk te ondersteunen omdat dit plan volgens hen dé toekomst is voor de inheemsen van Zuid Suriname. Wat een geweldige climax van het bezoek van Bruce en Evert. Het enige waar wij kunnen zeggen is: Dank U Heer! U hebt voor ons een weg gebaand. We zijn U zo dankbaar. Wat een (kerst)cadeau!

9 reacties

 1. Wauw , geweldig , wat goed omschreven !
  Jullie heel erg bedankt voor de gezellige tijd die we samen met Bruce ( uit Canada) mochten hebben .
  Nu de afwerking !
  Ik geloof dat God gaat voorzien !

 2. Wensen jullie fijne feestdagen toe , een gezond 2019 en veel succes in het werk
  dat jullie van plan zijn.

  Marika en John

 3. Voorwaarts christen strijders! Mooie ontwikkelingen!

 4. Wat een mooie berichten. Wij wensen jullie ook een gezegend Nieuw Jaar. Spannend hoor al die ontwikkelingen. We leven met jullie mee.

 5. Ontzettend gaaf allemaal om te lezen. Wow!

 6. Wat er allemaal gebeurd , ik vind het geweldig ! Hierbij wens ik jullie ook een gezegende en bijzondere kerst !!!En ik hoop dat alles gebeuren gaat zoals het beloofd is !Heel veel zegen op alles wat jullie in het komende jaar weer gaan doen !

  Lieve kerstgroeten Christa.

 7. Jullie beiden ook Gezegende Feestdagen samen met de bewoners van Apetina.
  Een lieve kerstgroet van ons.

 8. Wat gebeuren er weer mooie Dingen onder jullie handen.. het werk van de Heer!
  Gezegend Kerstfeest💝🎷🐪🎼

 9. Beste M + M,
  Bedankt voor deze mooie update en jullie kerst groet.
  Wij denken aan jullie en bidden je Gods zegen toe voor 2019!
  Groet Marjanne en Marco. 😎

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.