Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Projecten bij de vleet

| Geen reacties

In Apetina is de bouw van het gastenverblijf, dat we mogen bouwen vanuit de opbrengst van de TV programma’s van EO Metterdaad, in volle gang. De afgelopen maanden werd hard gewerkt om alle balken en planken te kunnen zagen. Deze werden netjes opgestapeld in een verzamelplek om goed te kunnen drogen alvorens te worden gebruikt. Nu is het dan zover. De eerste palen gingen een paar weken terug al in de grond. De afgelopen week is hard gewerkt om alle palen die nodig zijn voor het woongedeelte te kunnen plaatsen, de dwarsbalken en de draagbalken voor de vloer en al een aantal vloerplanken. Na een week ziet het gebouw-in-wording er al heel anders uit.

Ook mochten we de laatste paar weken een flink aantal gesprekken voeren met mensen die betrokken willen zijn bij het starten van een winkel in Apetina. Telkens wanneer we komen brengen we een flink aantal spullen mee om te verkopen aan de mensen. Al een aantal jaren hebben we gesproken over de mogelijkheid om in Apetina een winkel te beginnen. Nu lijkt de tijd daar rijp voor te zijn. De locale ontwikkelings stichting Kuluwayak wil de inkoop in de stad en de distributie in Apetina voor haar rekening nemen. Kuluwayak zet een depot op om als een lokale ‘groothandel’ plaatselijke winkeliers te kunnen voorzien van goederen. Een aantal mensen wordt getraind om een winkel te kunnen exploiteren. Wij hebben een financier gevonden die ons helpt om zowel Kuluwayak als de lokale winkeliers van een krediet te voorzien. Hiermee kunnen de goederen worden ingekocht. Beiden dragen een klein percentage van de winst aan ons af om de lening terug te kunnen betalen. Aangezien we de komende weken een aantal keren mensen op bezoek gaan krijgen kunnen we voordelig vervoer aanbieden van de goederen. Dit maakt dat het nu een goed moment is om het magazijn te vullen en de winkels te beginnen.

In ons blog van December lieten we weten dat het electriciteits project voor Apetina van start kon gaan. Binnenkort komt onze vriend Bruce uit Canada weer naar Apetina. Nu komt hij om bodem monsters te nemen van de kostgronden voor de landbouw en om de bodem van de rivier op de locatie van de turbines met een speciaal apparaat te kunnen onderzoeken op de aanwezigheid van rotsen en andere zaken die een belemmering kunnen vormen voor de apparatuur die hij aan het bouwen is.

Inmiddels vragen we op een speciale pagina van ons blog uw aandacht voor dit project. Bruce financiert de turbine en alle kosten die daarbij komen kijken. Wanneer het dorp 24 uur per dag van stroom gaat worden voorzien is het belangrijk dat alle woningen een veilige huisaansluiting krijgen.

We zoeken sponsors die willen helpen in het financieren van de electra binnen de woningen van Apetina en Lawa. Voor Euro 200 per huis kunnen we de woningen van een veilige installatie voorzien (zekeringenkast, kabels, schakelaars, stopkontakten, lichtpunten etc).

Misschien kunt u uw eigen electra specialist warm maken voor een bijdrage in dit project.

Alle bijdragen zijn welkom via de bankrekening nummers van CAMA Zending ovv ‘Indianen Bouw’.  Zie Electra Project Apetina

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.