Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Winkel Vanessa gaat van start

| 3 reacties

Telkens wanneer wij naar Apetina vliegen hebben we ruimte in het vliegtuig voor extra bagage. De afgelopen jaren hebben we die ruimte opgevuld met dozen met zeep, tandpasta en andere boodschappen waarvan we wisten dat de mensen die in Apetina nergens kunnen kopen maar wel hard nodig hebben. Zo konden wij het dorp helpen aan deze basis goederen en werden wij geholpen in de betaling van de kilo’s van onze vlucht die we zelf niet konden vullen.

De kinderen zijn blij dat het water in de rivier weer iets is gezakt

Iemand die bij ons een tube tandpasta kocht betaalde de prijs van de stad + 145 gram aan kilo prijs, waarmee de prijs veel lager werd dan bij de Chinese winkel in het eerst volgende dorp langs de rivier. Om dat dorp te bereiken moeten de mensen voor een flink bedrag aan benzine voor de buitenboord motor gebruiken, dus werden boodschappen extra duur.

Dit maakte dat ‘onze’ boodschappen telkens wanneer we kwamen binnen een paar weken waren uitverkocht.

Volleybal toernooi op 1 juli bij ons thuis

We spraken geregeld over de mogelijkheid om samen met de mensen hier een winkel te beginnen. Dan moet er wel eerst kapitaal beschikbaar zijn om dat te kunnen financieren. En iemand moet in de stad zorgen voor het inkopen en verzenden met een vliegtuig naar het dorp. Allemaal dingen die niet eenvoudig in te vullen waren, vandaar dat het lang heeft geduurd voordat het echt van de grond kon komen.

Marco legt uit hoe alles in het werk gaat tijdens een dorpsvergadering in de tukusipan.

Nu is het dan zover.

We hebben een ‘micro-krediet’ gevonden om de start van de winkel waar te kunnen maken. Vanuit de opbrengst van de verkoop wordt de lening over een aantal jaren terug betaald. De werkers krijgen ‘loon naar werken’.

Situnka dankt God voor de winkel

1 juli konden we het startsein geven en stonden de mensen een paar uur in de rij om hun eerste inkopen te kunnen doen.

Vanessa heeft geleerd hoe alles werkt. Zij heeft nu een baan in Apetina.

Nu werken we nog aan het verfijnen van de administratieve verantwoording en het beheer van alle goederen die ondertussen in het magazijn van Kuluwayak zijn opgeslagen. Er is al belangstelling vanuit een ander dorp dat verderop langs de rivier ligt. Het magazijn krijgt dan misschien een regio functie zodat ook daar een lokale winkel kan beginnen. We zijn benieuwd.

Baby Buddy Update

We zijn blij dat voor het Baby Buddy Project van de Babyvoeding inmiddels 400 euro werd gedoneerd. De eerste drie maanden zijn hiermee voorzien. In September laten we weer weten hoe de zaak er dan voor staat.

AANKONDIGING

We zijn volop bezig met het maken van plannen en afspraken voor ons verlof in Nederland vanaf eind September tot begin December. Hierbij een aankondiging van ons Fundraisings Diner op Vrijdag 15/11/2019 voor overleg met je agenda. Van Harte Welkom.

Voor iedereen in Nederland alvast een fijne vakantie toegewenst.

 

3 reacties

 1. Wat bijzonder weer om die foto’s te zien! Volleyballen in de jungle, en jij Marjolein, met je mooie lange vlecht! Mooi om de mensen zo in gebed te zien…
  En een paar uur in de rij voor tandpasta e.d., het lijkt de 2de Wereldoorlog wel! Goed dat nu ook beter in die eerste levensbehoeften voorzien kan worden en mét behoud van eigen waardigheid.
  Veel zegen en graag tot ziens tijdens de Hollandse winter!

  Hartelijke groet,

  Anna*

 2. Lieve M&M,
  Wat goed dat jullie je eigen winkel gestart zijn!! Betalen ze jullie met contant geld of per pin, want daar zijn hier ook mooie systemen voor; daar misschien ook wel….combi van pin en mobiel….
  veel zegen in jullie werk! Helaas zijn wij het weekeind vóór het fundraisingdiner in t veen….
  Be blessed!!

 3. Wat mooi om weer foto’s te zien, de herinneringen komen weer boven aan een bijzondere tijd bij jullie. Wat een mooie vooruitgang voor de mensen daar…alle goeds toegewenst vanuit Den Ham…Jan en Alie

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.