Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Kerst en jaarwisseling in de jungle

| 2 reacties

Na inmiddels alweer acht keer Kerst en Oud en Nieuw met de Wajana’s gevierd te hebben, blijft het voor ons heel bijzonder dàt we dit kunnen doen.

Dinsdagmiddag 24/12 begon de Kerstviering al met de aankomst van een aantal kano’s uit andere dorpen. Ieder jaar wordt er heel wat werk van gemaakt. Deze keer waren Jozef en Maria meegereisd.

De familie Schleppi, zoon van de vroegere zendeling bij de Aloekoe’s, kwamen die ochtend onverwacht op bezoek en konden meegenieten van het schouwspel. Vader Helmut liet zijn kinderen zien waar hij vroeger was opgegroeid. Een dag eerder kregen we al bezoek van Anneke Kempeneers. Zij kwam met de taxiboot uit Maripasoula en zou tot begin 2020 blijven. We hebben een Hollands kerstdiner gegeten, dat smaakte erg lekker, ook bij 25 graden.

Kerst in T-shirt en (korte) broek/rok maar wel met gezamenlijke kerkdienst en aanbiddingsliederen in het Wajana. Zeventig jaar geleden kenden deze mensen de blijde boodschap van een God die hen liefheeft en zelf Zijn zoon naar de aarde gestuurd heeft om mens te worden zoals wij, nog niet. Ze leefden in angst voor al het onverklaarbare in hun leven. Het blijft ontroerend om te zien hoe ze nu vol vertrouwen de toekomst inkijken omdat ze weten dat God in de hemel van hen houdt en voor hen zorgt.

Vrijdag 27 december kwamen Marijke en Hannekie voor een kennismakingsvakantie bij ons. Zij werken met de jeugd in Powakka, een van oudsher Arowakse gemeenschap in de buurt van Zanderij. Wat hebben we met elkaar een mooie tijd gehad. We hebben samen Anneke’s huis in Maripasoula bezocht en waren de eersten die sinds afgelopen september een kopje koffie zijn komen drinken. We hebben samen gebeden voor de Wajana jeugd en de Arowakken jeugd én voor elkaar. Heel kostbaar om de eenheid onderling te mogen ervaren.

Anneke Kempeneers, onze jeugdwerker, heeft een aantal jeugdleiders gecoached om twee avonden voor de jeugd te organiseren tussen Kerst en Oud en Nieuw. Geweldig om 3 Bijbelschool studenten in actie te zien. Daarnaast heeft ze een jonge zangleider bereid gevonden om 30 december een volleybal toernooi te organiseren. Ze heeft weer heel wat geleerd.

Tot 3x werd haar gevraagd hoe laat het toernooi zou beginnen: 9 uur in de ochtend. Anneke en Marjolein waren er om 9 uur, verder geen jeugd te zien. Om 10 uur werd via de megafoon omgeroepen dat het toernooi zou beginnen. Nog geen jeugd én geen toernooileiding te zien. De eerste groep kwam zich rond half elf melden. Uiteindelijk begon de eerste wedstrijd net na twaalf uur, op het heetst van de dag. De 6 groepen hebben er tot 5 uur ‘s middags een sportieve strijd van gemaakt, toegejuichd door de dorpsgemeenschap die hen massaal kwam aanmoedigen. Al met al een geslaagd evenement, maar wat is het lastig om te wachten en te wachten en het initiatief niet naar je toe te trekken. Zij mogen het doen op hun manier.

De jaarwisseling hebben de oliebollen en appelflappen niet ontbroken. Marijke en Hannekie hadden poedersuiker en appels meegebracht uit de stad, dus we hebben samen heerlijk gesmuld. Sommige tradities houden we graag in ere.

We wensen jullie allemaal een bijzonder, gezond en gezegend 2020 toe.

2 reacties

  1. Wachten en het niet zelf gaan doen maar het hen op hun manier te laten doen, geduld hebben, oei wat herkenbaar.
    Fijn dat jullie zo’n mooie tijd hebben gehad, zo goed om weer van jullie te lezen.
    Ook voor jullie een heel bijzonder, gezond en gezegend 2020

  2. Ook een heel gezegend en gezond jaar 2020 !!!!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.