Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Leven in de jungle

| 3 reacties

De laatste weken is het erg droog geweest, dus toen we dinsdagavond onze bovenste waterton weer vol wilden pompen, bleken de twee onderste tonnen leeg. Gelukkig is er dan geen man overboord want aan de rivierkant van het huis staat een ton die we met rivierwater kunnen vullen. Ook daarvoor hebben we een pomp. Die klus zouden we woensdagmorgen voor het ontbijt wel even klaren. Dat is ook gebeurd, maar we ontbeten pas om 10 uur. De motor wilde niet starten dus dan ga je steeds verder met je onderzoek wat de oorzaak zou kunnen zijn. Marco en Bruce, onze Canadese vriend, kwamen uit bij de carburator, die ze tot twee keer uit elkaar en schoongemaakt hebben. God zij dank wilde de motor toen aanslaan en konden we de ton vullen.

Het plan was om na het ontbijt het dak op te gaan om twee plexiglas golfplaten van meer dan 20 jaar oud te vervangen. Ze brokkelen namelijk af en dat kan gevaarlijke situaties op gaan leveren. Deze klus is uitgesteld tot donderdagochtend want de zon stond al weer veel te fel te branden. “Be flexible” weet u nog?

Vorige week kregen we onverwacht 4 gasten uit Nederland te eten. We ontmoetten elkaar en spraken over pannenkoeken. Daar hadden we plotseling allemaal zin in, dus werden er in plaats van boterhammen pannenkoeken gegeten.

Daarvoor had ik extra borden nodig die nog in de voorraadkamer stonden. Toen ik de doos weg wilde halen, bleken de termieten de doos als huis te zijn gaan gebruiken. Weer een klus die gedaan moest worden. Woensdagochtend is Marjolein dus maar begonnen om eerst één kant van de voorraadkamer leeg te halen. Als je goed luisterde kon je de termieten horen knagen aan het hout van de kast. We hebben de kast, die van zacht multiplex gemaakt is, eruit moeten slopen. Zo verdwijnt er de laatste jaren telkens weer een kast uit het huis.

De mensen en wij hebben genoten van het bezoek van Wilma, ‘onze’ kraamverzorgster. Ze heeft zich geweldig in kunnen zetten in de kliniek. De gezondheidsassistenten van de medische zending hebben het nodige op kunnen steken van haar expertise op het gebied van moeder en kind zorg. Helaas heeft ze geen bevalling mee kunnen maken, dus ‘moet’ ze nog een keer terugkomen. Wat de Wajana’s van Apetina betreft, is ze meer dan welkom. Namens het dorpshoofd Nuwahe Aptuk en de kapiteins willen wij je nogmaals hartelijk bedanken voor je komst Wilma!

We hebben de eerste zondag van maart een prachtige kanovaart naar Tutukampoe gemaakt. Door een aantal stroomversnellingen heen, langs grote rotsen in de rivier, die door de lage waterstand goed te zien waren. Op de terugweg hebben we zelfs een paar otters zien zwemmen.

Marco mocht spreken tijdens de dienst en tot haar grote verrassing mocht Marjolein vertalen. Een hele uitdaging, maar gelukkig kende ze de preek al, dat helpt enorm. Het blijft ontroerend om te zien hoe de voormalige toverdokter Jezus blijft volgen.

Afgelopen maandagmiddag hadden we onze tweewekelijkse ontmoeting met de oudsten. Dit keer met Bruce als gast die vertelde over de voortgang van het project ‘waterkracht centrale’ en zijn hart deelde over Jezus en dat Hij de eerste plaats in ons leven behoort te bekleden. De oudsten stemden helemaal in met zijn oproep. Het paste helemaal in hun voorbereiding voor de Paasconferentie volgende maand.

Dinsdagmorgen hadden we een goede ontmoeting met het dorpshoofd, de kapiteins en een basja bij het dorpshoofd thuis. We konden vertellen over het project van de waterkracht centrale en over het project van Foundations for Farming, waarvan de training over de proeftuinen volgende maand, een week na Pasen begint.

Ook hier houdt het corona virus de mensen bezig. Ze bidden om bescherming en bewaring, want ze zijn maar zo’n kleine groep. Vooralsnog hebben we hier geen besmette mensen en er is weinig verkeer tussen Apetina en Saint Laurent in Frans Guyana.

3 reacties

 1. Wat hebben jullie toch een bijzonder leven. Fijn om weer bij te lezen.

 2. hoi
  wat een mooie plaatjes weer!!!
  gr anja v d fliert

 3. Wat fijn om zo middels de foto,s een stukje mee te beleven,
  Het blijft een spannend leven!
  Wat fijnte lezen dat de toverdokter dichtbij Jezus blijft.
  De Beste plek!,,
  Groeten Roos

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.