Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Wij gaan op beren-, of nee, termietenjacht.

| 6 reacties

Niets vermoedend deed Marjolein de deur van de klerenkast open om iets te pakken. Op de vloer van de kast liep een breed spoor van termieten. Tja, dat betekende dat al het andere maar even moest wachten. Eerst moesten we ontdekken waar ze vandaan kwamen en waar ze naar toe gingen. De plek waar de trek naar boven begon, hadden we snel gevonden, maar waar gingen ze naar toe vanuit de kledingkast? Het was ons een raadsel. De zoektocht werd bemoeilijkt omdat we zeil in huis hebben liggen en we niet konden zien wat er onder het zeil gebeurde. Uiteindelijk dachten we dat ze misschien wel onder de douchebak zouden kunnen zijn gaan wonen. Die douche gebruiken we alleen als opslagplek, dus Marco zou de volgende dag de douch gaan slopen en de badkamer opnieuw inrichten. Zo gezegd, zo gedaan.

Een dag later hadden we een veel ruimere toiletruimte. Maar er waren geen termieten gevonden, wel een oud bijennest. De zoektocht ging dus verder. Zondagavond wilden we schone kleren van de plank halen toen we ontdekten dat er een hele volksverhuizing van termieten door onze kleding liep. Alles stuk voor stuk uitgeklopt en maar even ergens anders neergelegd. Nu hebben we een lege kledingkast en kleding in stapeltjes in onze slaapkamer. De volgende morgen heeft Marco, gewapend met een spuitbus, mes en zaklamp, alle naden tussen de planken gecontroleerd of ze daar misschien hun geheime gang hadden. Er is flink gespoten met verdelgingsmiddel. De enige plek in huis die nu nog niet gecontroleerd is, is de voorraadkamer. Die klus volgt nog. We blijven nog even op termietenjacht.

We zijn dankbaar dat er tot nu toe geen gevallen van Corona geconstateerd zijn bij de Wajana’s. Ze krijgen wel wat mee van wat er in de wereld gaande is, maar het is voor hen een ‘ver van hun bed show’. Sommigen vinden de vele voorzorgsmaatregelen nogal overdreven en deze passen ook helemaal niet in de cultuur. Men leeft met elkaar op kleine afstand. Hele families slapen mannetje aan mannetje in hun hangmat. De dreiging komt wel steeds dichterbij, het junglestadje waar ze naar de bank gaan en boodschappen doen, heeft al wel een aantal Corona besmettingen. We bidden dagelijks om Gods bescherming, want de mogelijkheden om hier iets te doen als mensen erg ziek worden, zijn er niet.

Samen hebben we besloten dat het verstandig is als Anneke Kempeneers, de jongerenwerker voor de Wajana jeugd, niet alleen in Maripasoula blijft. Zij is inmiddels alweer ruim twee weken bij ons in Lawa. We hebben het goed samen.

Ook Suriname heeft een aantal weken geleden het internationale vliegveld gesloten. De Wajana’s zelf hebben twee weken gelden hun airstrip gesloten vanwege het besmettingsgevaar met alle goudzoekers die maar in en uit vlogen. De gezondheidsassistent heeft een aantal filmpjes ingesproken over het Corona virus met wat door de artsen voorgeschreven werd als nieuwe gedragscode. Die zijn via Facebook en WhatsApp verspreid. Zo proberen we de mensen voor te bereiden op wat er op hen afkomt.

Zondag tijdens de dienst merkten we hoe ver de dreiging nog bij de mensen vandaan staat. Vol enthousiasme spraken ze met elkaar over de Paasconferentie van deze week. Drie dagen lang tussen de 100 en 150 honderd gasten uit de omliggende dorpen. Dat mag helemaal niet van de Surinaamse overheid, maar wie van de Wajana’s weet dat en voelt zich geroepen om zich daaraan te houden? We hebben gisteren overleg gehad met de oudsten, vanuit de bijbel laten zien dat we de overheid moeten gehoorzamen en dat het verstandig is om te leren van de fouten van anderen. Gelukkig is nu besloten dat ieder in zijn/haar eigen dorp Pasen viert. In Lawa worden wel diensten gehouden, maar de kerk is zo groot dat we goed afstand kunnen houden.

We willen jullie in deze bijzondere tijd een Goede Vrijdag en mooi Paasweekend toewensen. De Heer is waarlijk opgestaan! Wat een vreugde.

Ook wij blijven aan onze conditie werken

pannenkoeken eten

6 reacties

 1. Altijd wel iets te beleven bij jullie. Maar wat ziet de “badkamer” er nu inderdaad groot en leeg uit.. Goed te zien dat er diep in de jungle lekker gesmikkeld wordt van hollandse kost..
  Love u..

 2. Achter het huis in de grote boom is vlgs ons het grote nest termieten. Hoe is het in je werkhok?

 3. Leuk om even mee te speuren in jullie huis. Heel benieuwd wat het antwoord op de termietenvraag is! 🙂 Bid met jullie mee voor de Wajana’s en de andere gebieden in de wereld, zoals Afrika, waar zoveel weerloze mensen zijn. Heer, ontferm U!

 4. Ook voor jullie roerige tijden, maar God houdt jullie in Zijn Hand!
  Lieve groet uit Coevorden.
  Els en Geerten en Ruben ( nu even Corona-vluchteling )

 5. Bedankt voor de update, erg leuk! Good hunting!

 6. De termieten heeft jullie goed bezig gehouden. Voordeel lekkere ruime badkamer. verstandig dat er maatregelen getroffen worden om Corona buiten de dorpen te houden. Gezegende Paasdagen, zorg voor elkaar en blijf gezond.

  Liefs Peter en Monique

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.