Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Cultu-uren.

| 8 reacties

Tot onze verbazing hoorden we de zondag voor Pasen één van de oudsten afkondigen dat de Paasconferentie in Lawa gehouden zou worden samen met alle dorpen van langs de rivier. “Hoe kan dat nou na alle filmpjes die we de afgelopen weken gemaakt hebben om de mensen de voorschriften van de overheid in hun taal duidelijk te maken?” Die middag overleg gevoerd met de hoofdman over een samenkomst de volgende dag met alle leiders van het dorp.

Maandagmiddag hebben we nogmaals uitgelegd dat de bijbel ons leert dat we de overheid moeten gehoorzamen. In Paramaribo mag al sinds half maart niemand meer naar de kerk, dus een conferentie houden wordt niet toegestaan. Iedereen mag Pasen vieren in zijn eigen dorp. Na ruim een uur gingen we naar huis met een dankbaar hart. De gezamenlijke conferentie was afgeblazen.

Donderdagmiddag zien we verschillende kano’s aankomen van stroomopwaarts. ‘s Avonds horen we mensen uit verschillende dorpen samen zingen in de kerk. Het zal toch niet? Helaas, vrijdagmorgen kwamen heel veel mensen naar de kerk. Er werd 3 dagen conferentie gehouden. Wij hebben een verdrietig Paasweekend gehad. We zijn niet naar de kerk gegaan maar voelen ons wel enorm met de Wajana’s verbonden. Het blijkt dat het hele Corona-gebeuren voor de mensen hier nog steeds een ziekte van ver weg is. Voorzorgsmaatregelen nemen terwijl er niemand ziek is, is voor hen (nog) niet te begrijpen.

We bidden dat er in de komende weken geen Corona uitbraak zal komen in Boven Suriname. Tot nu toe zijn er geen besmettingen, waar we enorm dankbaar voor zijn.

Voor ons is het op sommige momenten ook best moeilijk om op afstand te blijven en de mensen niet op te zoeken. Wij zijn sinds maandag 16 maart in zelf opgelegde quarantaine en dat is niet altijd even makkelijk.

De vorige week kwam Marco tijdens het maaien tegen een steen aan. Daardoor brak een onderdeel en raakte het mes krom. Aangezien de airstrip nu gesloten is was Marco dankbaar dat hij nog een brushcutter heeft waarmee hij ook het gras kan maaien. Het duurt langer, dus niet ideaal, maar je kunt in de komende 5 weken tenminste het gras nog kort houden.

Vrienden in Nederland hebben ons een flinke doos vol duplo meegegeven. Nu hebben we alle tijd om de doos vol spullen te sorteren. Een deel gaat straks naar Apetina. Wat zullen de kinderen blij zijn wanneer ze dit gaan zien.

Ondertussen heeft Marjolein 16 grote dozen met kleding gesorteerd. We wachten op een gelegenheid (nadat de corona beperkingen zijn opgeheven) om een kledingmarkt te houden. Nu ligt alles netjes in stapeltjes beschikbaar in de dozen. Inmiddels hebben we twee aanstaande moeders van hun eerste boreling blij kunnen maken met een aantal babyspulletjes. Zij kunnen nu nergens anders heen om iets aan te schaffen.

Nu we zelf geen boodschappen hebben kunnen doen in de stad en de koekjes die we nog bij ons hadden op zijn geraakt is Marjolein overgegaan op het edele handwerk.

Afgelopen woensdag werden een aantal leiders uit het dorp met het vliegtuig opgehaald voor overleg met de autoriteiten in de stad vanwege de Corona crisis. Tijdens het overleg is (nogmaals) uitgelegd welke maatregelen ook in de Wajana gemeenschap getroffen moeten worden. Ook is afgesproken dat er ondersteuning komt om de Granman te helpen op het vlak van handhaving. Afgelopen zondag hoorden we al een aantal mededelingen in de kerk die nu beter in lijn liggen met de officiële maatregelen.

Nu de delegatie naar en van de stad gevlogen werd konden we vrienden in de stad vragen om een nieuw mes en een onderdeeltje voor ons te kopen voor de maaimachine. Ze hebben zelfs chocola en pinda’s voor ons gekocht! Terwijl we dachten tot ons volgende verblijf in Lawa zonder grasmaaier te zitten, hadden we nu binnen een week de nieuwe onderdelen in huis. Marco heeft gelijk maar groot onderhoud gepleegd, dus de maaier staat weer te glimmen. Er wordt goed voor ons gezorgd of zoals wij zeggen: God zorgt voor ons. We tellen onze zegeningen!

8 reacties

 1. Fijn om weer van jullie te lezen, het zijn bijzondere tijden, alles is anders, maar God zorgt en wij tellen onze zegeningen. Ik vind dat zo’n mooie slotzin.

 2. Wat mooi om dit alles te lezen! Mensen blijven mensen waar je ook woon, en dat God zorgt is zeker waar! We wensen jullie gezondheid toe en bescherming! Hartelijke groeten Wouter en Mirjam

 3. Veel zegen en we bidden dat jullie en de Wajana’s gezond mogen blijven.

 4. Fijn om te horen hoe het gaat met jullie.

 5. Lieve M&M,
  Wat mooi om jullie wedervaren te mogen volgen! Het is heel anders bij jullie qua bewustwording onder de bevolking, we wensen jullie veel wijsheid en creativiteit, maar dat is jullie wel toevertrouwd! Ook hier is het aanpassen geblazen; zelfs de Thuispresentaties van Jemako gaan nu via Whatsapp! Nieuwe uitdagingen te over! Ruben doet het goed onder ons dak! Met Joël doen we meer videobellen…
  Liefs van ons en Gods zegen op jullie werk!
  Els en Geerten

 6. Ha lieverds,
  Heerlijk om jullie te lezen én de foto’s te zien! Altijd biddend voor jullie en met… :-).
  Als ik jullie foto’s zie wil ik komen bakken en kleren opvouwen. Hier gaat meer nog dan anders van alles de deur uit, aan kaarten, brieven, pakjes en eten voor mensen. Dan ligt de eettafel met regelmaat vol, net als bij jullie. Met vallen en opstaan vormt het leven zich elke dag en gaan er heel veel dingen ook ‘gewoon’ door. En sommige ‘stammen’ hier hebben ook moeite met zich te realiseren dat Covid-19 niet ver weg is, al is het ‘ver’ voor hen en dat blijft soms verbazen.
  Zegen, zegen, zegen, van Hem die het Leven is! Liefs, Jetteke

 7. Fijn om van jullie te horen, geweldig hoe jullie ook daarom gaan met corona. Dat jullie rust en zegen ervaren! God is getrouw en zorgt voor ons en jullie daar in Suriname! Ontvang een hartelijk groet van ons Sjouke en Martha Geertsma.

 8. Leuk om weer nieuws te lezen( zo als elke keer ) 😉 Jullie hebben gelijk : Tel uw zegeningen een voor een …………en g’ ziet Gods liefde door alles heen . Hartelijke groeten Solveig en Eigil

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.