Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Toestemming om te vliegen!

| 8 reacties

De afgelopen weken hebben we regelmatig onze vlucht naar Apetina uit moeten stellen omdat het luchtruim naar het binnenland gesloten was en bleef. Het ziet er voorlopig ook niet naar uit dat de maatregelen in Suriname minder worden. We verwachten eerder dat er strengere maatregelen komen. De grenzen met Guyana en Brazilië zijn gesloten. Wij hebben nu aan de autoriteiten uitgelegd waarom we naar Apetina willen vliegen en daar toestemming voor gevraagd via de MAF. Die toestemming hebben we vandaag gekregen! Wat zijn we blij en dankbaar!

Vorige week hoorden we van de Wajana’s in Lawa dat ze werden verrast doordat het deze keer veel eerder is begonnen met regenen dan verwacht. Hierom een aantal mensen hun moestuin nog niet gebrand en waren ze nog helemaal niet klaar met de nieuwe aanplant voor hun voedsel. Ze maken zich nu grote zorgen wat ze komend jaar zullen eten. Ze vroegen Foundation for Farming om hulp. Vorig jaar april zouden er trainers komen om een nieuwe landbouw methode uit te leggen en voor te doen. Vanwege Covid is dit allemaal uitgesteld. Nu de Wajana’s zelf kwamen vragen naar deze nieuwe methode hebben we in korte tijd geregeld dat de trainers vanuit Canada online les gaan geven. Hiermee onderwijzen ze over de principes, hoe je de grond kunt verbeteren en wat je kunt doen tegen natuurlijke ‘vijanden’. Een spannend proces voor alle betrokken partijen.

Afgelopen maandag zijn 4 vrouwen en 2 mannen uit Lawa in de stad aangekomen. Ook voor hen hebben we  toestemming van de overheid gekregen om te kunnen reizen. Dinsdag was gelijk de eerste trainingsdag online. Geweldig om te zien hoe er in Canada en Suriname gereageerd werd op vragen en uitleg. Wij zijn dankbaar dat we er deze week bij kunnen zijn. Per slot van rekening is Marco de projectleider van dit project. Zaterdag a.s. zullen de Wajana’s weer naar Lawa terugvliegen om het geleerde in praktijk te gaan brengen. Wij zijn ook online betrokken bij de training.

Daar zijn we de komende dagen druk mee en met het opruimen van het huis, de laatste boodschappen  en het terugbrengen van onze spullen naar onze container. Er valt nog het nodige te regelen.

8 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.