Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

En nu verder …

| 3 reacties

Nu Marco ook weer is terug gekeerd in Nederland kunnen we de balans opmaken van de afgelopen weken in Suriname. Wat hebben we genoten van de ontmoetingen met vrienden en bekenden. Wat leuk om verschillende keren bij Elsbeth en Rafael te kunnen zijn en wat een geweldige indrukken hebben we op kunnen doen van onze taak voor de komende jaren. We hebben nu een goed beeld gekregen van de omstandigheden waaronder we komen te wonen en de mensen voor en met wie we gaan werken.

Het contact met Roy en Margaret was erg fijn. We zijn blij dat zij ons nog een jaar gaan begeleiden. We kunnen nog erg veel leren van hun ervaringen. Niet in de laatste plaats voor wat betreft het leren en bestuderen van de Wajana taal en – cultuur. Belangrijke ontdekking is dat we – nu al in Apetina en vanaf begin 2012 ook in Lawa – ‘gewoon’ gebruik kunnen maken van telefoon en internet. Dat is een enorme vooruitgang waar we erg blij mee zijn.

We maken nu plannen voor hoe en wat we willen doen aan de beide woningen. De mogelijkheid om in de omgeving van Lawa boodschappen te kunnen doen werpt een heel ander licht op onze kosten van levensonderhoud. Zo zijn er verschillende zaken die ons zicht hebben gegeven op onze plannen voor de komende vijf jaar.

We zijn blij dat we toestemming hebben om elk jaar een paar weken naar Nederland te kunnen gaan. Binnen World Team wordt het nieuwe werkers gedurende de eerste 4 jaar niet toegestaan het ‘veld’ te verlaten om zich goed te kunnen voegen in de nieuwe cultuur. Onze veld-jaren vanaf 1989 – 2000 hebben ons voldoende ‘wortels’ in Suriname gegeven.

De komende weken en maanden gaan we ons verder voorbereiden op ons vertrek. We plannen eind maart/begin april te kunnen gaan. In twee belangrijke voorwaarden moet worden voorzien: de Machtiging Kort Verblijf vanuit de Surinaamse overheid en voldoende toezeggingen vanuit onze achterban in de benodigde financien. Met de gegevens die we nu hebben gekregen kunnen we de aanvraag komende week indienen bij het Consulaat Generaal van Suriname in Amsterdam. Het nieuwe zicht op de lokale kosten maakt dat we onze begroting naar beneden bij kunnen stellen. Ondertussen gaan we verder met taalstudie. In de volgende film krijgt u een idee waar we mee bezig zijn Studietijd Lawa 05 11 2011_0. Via het internet onderhouden we contact met Roy zodat hij ons vanuit USA kan blijven begeleiden.

Zelf zien we uit naar onze ‘Wajana neti’ op 13 januari. We hopen daar veel mensen te mogen ontmoeten en verslag te doen van onze reis.

3 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.