Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Installatietechniek online

| 11 reacties

De afgelopen week hebben we elke middag een groep van 12 jongeren in huis gehad om les te volgen over het aanleggen van een electra installatie. Dit is een van de projecten gefinancierd via EO Metterdaad waarbij we jongeren trainen om in de huizen een veilige zekeringen/schakelkast te kunnen installeren en daarnaast in de woningen kabels, stopcontacten, lampen en schakelaars aan te kunnen sluiten. Het project voorziet in de training en de installatie van de schakelkast, de mensen dragen zelf de kosten van de kabels en de andere onderdelen al naar gelang de wensen voor hun woning.

We hebben een open uitnodiging gedaan om te zien wie belangstelling zou hebben voor de training. Deze week hebben we elke middag 12 jongeren over de vloer gehad die enthousiast hebben meegedaan. Voor een volgende week staan nog 5 namen op de lijst die zich, nadat ze de verhalen van de huidige groep hebben gehoord, alsnog hebben aangemeld om ook getraind te kunnen worden. Wij zijn erg blij met deze belangstelling.

We laten een aantal foto’s zien om een indruk te krijgen van de training. Onze trainer-op-afstand is Evert van Klompenburg die december 2018 onze gast was om mee te denken en werken aan het stroomproject met Bruce (uit Canada) waar dit weer een onderdeel van is. Wanneer er straks 24 uur stroom beschikbaar komt is het van groot belang dat de huisinstallaties veilig zijn.

De eerste dagen gaven we vooral uitleg over hoe een huisnet werkt en de schakelaars, stopcontacten en lampvoeten aangesloten moeten worden.

De schakel kast

bruine en blauwe draad

kabel strippen

Evert via de computer

Evert aan het woord

Daarna volgde een kijkoperatie in de kerk. Hier had Marco een kast ge├»nstalleerd en zagen de studenten hoe het er in het ‘echt’ uit komt te zien.

op de stoel kun je het beter zien

iedereen komt aan de beurt

Daarna gingen we naar het gastenverblijf/logeergebouw. Hier moesten de studenten gaan meten. Er wordt gewerkt in teams van drie. Samen weet je meer dan in je eentje. Ook is afgesproken dat ieder team wanneer ze klaar zijn met hun klus een ander team erbij roept om hun werk te controleren. Veiligheid staat bovenaan. Hoeveel kabel is nodig voor elk van de drie groepen die we straks gaan aansluiten. In dit gebouw gaat iedereen volgende week een praktijk stage doen. Dan gaan we zien of het geleerde echt is begrepen.

het gebouw op papier

meten is weten

hoe loopt straks de kabel?

hoe lang is de muur?

alles op papier

Als laatste werd de schakelkast behandeld. Iedereen heeft zelf een kast in elkaar gezet. De schakelaars werden onderling verbonden met een blauwe en een bruine draad.

hoe zit het precies?

samen werken

goed kijken

ze konden er niet genoeg van krijgen

Kabels strippen en goed aansluiten. En weer elkaars werk controleren. De kasten zitten weer in de doos, klaar om in de huizen te worden aangesloten. De komende weken gaan de groepen het dorp in om de huizen te voorzien van een schakelkast en de wensen van de bewoners te verzamelen zodat ze een offerte kunnen maken van de kosten om in de huizen de gewenste kabels, stopcontacten etc. aan te kunnen sluiten.

 

11 reacties

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.