Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Vakantietijd

| 1 reactie

Het lijkt erop dat we druk zijn geweest de afgelopen weken. Er is alweer een maand voorbij gevlogen.

Vandaag krijgen onze kleinkinderen in Nederland vakantie. Nu weten jullie in welk deel van Nederland ze wonen. We wensen jullie allemaal een heel goede vakantie toe, al begrijpen we dat het voor velen wel puzzelen is met alle maatregelen. In Suriname mogen de kinderen na maanden thuis zitten (velen hebben geen online les gehad) eindelijk nog een maand naar school. Dan begint voor hen half augustus ook de grote vakantie.

De kinderen gaan zaklopen op de airstrip

het werd meer springen dus

Vanuit de opbrengst van de kledingverkoop konden we het geluidssysteem van de kerk voorzien van nieuwe tweeters en een bas speaker. Een ochtend knutselen leverde een aantal goed werkende luidsprekers op.

Onze buren hebben een konijn in huis gekregen. Zo te zien is deze nog flink in de groei. Het gras rondom ons huis is favoriet. Elke morgen huppelt het tamme beestje om ons huis.

In Nederland, België en Duitsland hebben ze last van wateroverlast, maar hier ook. Het blijft hier veel meer regenen dan normaal. Er zijn heel wat moestuinen ondergelopen en ze staan nog steeds onder water. De cassave rot in de grond. Normaal gesproken worden in juli de nieuwe moestuinen al open gekapt zodat er op tijd weer een nieuwe aanplant in de grond gaat. Dit jaar verwachten de meteorologen hier nog flinke buien tot in augustus. Het nieuwe plantseizoen wordt dus later. We merken dat de mensen zich best zorgen maken om hun voedselvoorziening voor volgend jaar. Dit jaar worden ook al tekorten verwacht.

Na een stortbui van 15 minuten stond alles blank

Wat zijn we in dit kader dankbaar voor het project van Foundations for Farming! We zien dat een aantal van de mensen die afgelopen januari online getraind zijn hun opgedane kennis op kleine schaal al in praktijk brengen. Ze zijn erg enthousiast over het resultaat. Hun aanplant groeit stukken beter met de adviezen die ze gekregen hebben. Ze willen hun kennis graag delen met de mensen in de andere dorpen. In de afgelopen weken hebben we samen een proeftuin aangelegd ‘midden’ in het dorp zodat iedereen het resultaat kan zien.

samen werken aan de proeftuin

de proeftuin werd eerst uitgezet

Het project van de viskwekerij in Lawa is inmiddels afgerond. Het resultaat mag er zijn. De kleine visjes die in de kweekvijvers zijn gekweekt wegen nu ruim 1 kilo. Zoals het nu is gegaan echt reden voor dankbaarheid. Deze vis is opgegroeid zonder dat het gevaar voor kwikvervuiling aan de orde is gekomen. Ook zij de nodige lessen geleerd. Zo gaan de kweekbakken straks worden bekleed met een laag cement. Het landbouwplastic wat nu werd gebruikt vergaat in de sterke zonneschijn. Ook de overkapping wordt straks van een stevig bladeren dak gemaakt. Er zijn al andere dorpen die belangstelling hebben getoond in het project om het ook bij hen te gaan proberen. We zijn EO Metterdaad dankbaar voor de bijdrage in de kosten.

De Covid situtatie in het land is nog steeds ernstig. Wij horen in de dorpen nog weinig van nieuwe besmettingen, terwijl er helemaal geen rekening wordt gehouden met alle voorschriften. In het jungle stadje Maripasoula is de leider van de Baptistengemeente afgelopen week in Cayenne in het ziekenhuis overleden aan Covid. We begrijpen van Anneke Kempeneers dat er meer gemeenteleden Covid hebben, gelukkig niet zo ernstig dat ze naar het ziekenhuis moeten, maar ook daar wordt er nauwelijks rekening gehouden met de voorschriften vanuit de overheid. We houden er ernstig rekening mee dat een van de varianten straks bij de Wajana’s rondgaat. Eind deze maand willen ze een kerkgebouw stroomopwaarts feestelijk openen en aansluitend een driedaagse conferentie houden. We weten dat de gezondheidswerkers en de Medische Zending hier bezorgd over zijn, te meer daar velen zich niet willen laten inenten.

De afgelopen weken zijn we ook bezig geweest met het inplannen van afspraken tijdens ons verlof. We gaan er van uit dat we de mensen weer kunnen opzoeken. Ook hopen we velen van jullie weer te ontmoeten tijdens ons fundraisingsdiner.

Eén reactie

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.