Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Wat een training!

| 2 reacties

Van 10 augustus tot 25 augustus hadden we een groep van 9 mensen uit Apetina op bezoek in Lawa. Zij kwamen voor de training voor Foundations for Farming. In de weken daarvoor waren we met Asiloikë en Temikailoe bezig geweest met de voorbereidingen voor deze training. Zij zouden de trainers zijn voor zowel de theorie als de praktijk. De powerpoint presentatie hebben we samen in het Wajana vertaald, waarna er in de stad op A3 formaat geplastificeerde kaarten van zijn gemaakt, zodat ze er ook de dorpen mee langs kunnen.

Het begin van een proeftuin in het midden van het dorp is aangelegd en daarna konden de studenten komen. Wat hebben we genoten van het enthousiasme van deze groep en de trainers. De ontdekking, dat een aantal bijbelverhalen principes in zich draagt die vandaag in hun leven toe te passen zijn, maakte dat ze extra gemotiveerd in de praktijk aan de slag gingen. Het was hard werken, maar vele handen maken licht werk. Samen werken, samen eten en genieten van elkaars gezelschap, we hebben er net zoveel van genoten als zij.

De eerste proeftuin hebben we met elkaar aangelegd waarbij wij nog regelmatig aanwijzingen hebben gegeven. Dit gold ook voor het maken van de composthoop. Een totaal nieuwe manier van omgaan met tuinafval en gemaaid gras! De verrassing op de gezichten toen we de ijzeren staaf uit de composthoop haalden om te controleren of de temperatuur al opliep en ze voelden dat die staaf goed heet aanvoelde. Het moment om de hoop te gaan keren. Twee dagen later konden ze het hele feest opnieuw doen. Na een week merk je al hoe de hoop slinkt.

De tweede proeftuin is in Babun olo aangelegd door de studenten en de trainers. Nu mochten de buitenlanders niet meehelpen, behalve met gras maaien en kruiwagens met gras sjouwen. De Wajana’s gingen zelfstandig de tuin aanleggen zodat ze het later in Apetina ook zouden kunnen doen. Zo mooi om te zien dat ze eigendom willen voor hun eigen leerproces. Leuk detail daarbij was dat ze hun gezichten versierden met rode strepen zoals ze dat tijdens feesten doen.

Één van de mensen uit Apetina is een Tareno (Trio). Hij heeft tijdens de trainingsweken kans gezien om de powerpoint presentatie in het Tareno te vertalen. De plannen zijn er om eind dit jaar en begin volgend jaar Wajana’s en Tareno’s langs de Tapanahony rivier te (laten) trainen.

Tijdens ons fundraisingsdinner op 29 oktober a.s. vertellen we hier graag meer over.

2 reacties

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.