Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Kerst in zicht

| 8 reacties

Afgelopen maandag vertrokken 2 kano’s met jagers om te zorgen dat er met Kerst voldoende vlees en vis is om met het hele dorp samen te eten. De laatste dagen heeft het flink geregend en lijkt ons de jacht geen pretje. Donderdag of vrijdag worden de mannen terug verwacht. Dan begint de volgende grote klus voor de vrouwen: het schoonmaken en klaarmaken van al het wild en vis. De vrouwen zijn al dagen bezig om cassavebrood te bakken en cassavedrank te koken. Verder wordt op verschillende plekken in het dorp het hoge gras gemaaid. Ook dit zijn allemaal voorbereidingen voor Kerst. We bidden dat men ook innerlijk zich voorbereidt op het Christusfeest.

Dinsdag 21/12 zagen we ineens twee boten vol lege vaten én mannen uit de richting van Palemeu komen. We hoorden dat ze de rivier afzakken om in de buurt van Drietabbetje vaten diesel voor de dorpsgenerator op te halen. Deze vaten worden vanuit Albina met een grote kano tot daar gebracht en dan moet men vanuit de verschillende dorpen dagen varen, door stroomversnellingen heen, om te zorgen dat er electriciteit voor het dorp komt. De dorpsgenerator draait een paar uur per avond. We zijn blij dat er weer een werkende dorpsgenerator is in Palemeu want de afgelopen jaren hadden ze helemaal geen electriciteit in het dorp.

Ook in Apetina genieten wij iedere dag van een aantal uren dorpsstroom. We hoorden dat er een gereviseerde generator gekomen is die betrouwbaar is en zuiniger dan de vorige oudere. Wat kun je dan genieten van een aantal uren electriciteit waarbij je geen rekening hoeft te houden met de belastbaarheid van onze zonnepanelen en accu’s.

Iedereen is bezig met voorbereidingen voor Kerstfeest. Daarom vinden we het heel bijzonder dat de groep die afgelopen augustus in Lawa getraind is in de beginselen van Foundations for Farming gemotiveerd was om afgelopen zaterdag en maandag te werken aan een composthoop van 1,5 kubieke meter en een proeftuin van 10×15 meter.

Vele handen maken licht werk en dat hebben we samen weer gemerkt. Dit is een goede voorbereiding voor de training die door Canadese trainers van FfF midden januari 2022 in Apetina gegeven wordt, als de visa etc. allemaal goed komen.

8 reacties

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.