Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Intensief

| 5 reacties

Om maar met het minder mooie detail te beginnen: afgelopen woensdag testten we positief op het corona virus. Nu was dat voor Marco en Marjolein niet zo erg, maar voor één van de Foundations for Farming mannen wel. Zou hij zaterdag 12 februari zijn geplande vlucht terug kunnen pakken? Inmiddels weten we dat dit niet gelukt is en wachten we het moment af dat hij een negatieve antigeentest heeft. Gelukkig blijft het bij verkoudheidsklachten. De andere ‘Foundations for Farming-er’ testte ook donderdag jl. nog negatief en kon dus een vlucht eerder terug naar Nederland. We hadden deze prachtige maand graag op een andere manier afgesloten.

We kijken terug op prachtige weken! Wat geeft het veel voldoening om mensen vol enthousiasme bezig te zien. Samen nieuwe dingen te ontdekken in de natuur waar ze al jaren in leven. Vol ontzag voor onze Schepper die alles zo mooi bedacht heeft. We hebben genoten van onze Wajana trainers die vol enthousiasme de mensen meenamen in de theorie en de praktijk van Foundations for Farming. In elk dorp zagen we een aantal mensen die het concept begrepen en er ook weer mee aan de slag gingen. Er is in elk dorp heel hard gewerkt om de proeftuin schoon te maken en in te planten. Daarnaast is er veel werk verzet om in elk dorp een composthoop te hebben.

In Apetina en Lawa kregen we ondersteuning van Serge Lauzon uit Canada. Hij heeft de mensen weer het nodige geleerd over zaailingen, verspenen en de grond alvast voorbereiden voor het planten van verschillende groenteplanten. Zijn energie en enthousiasme werkten aanstekelijk. In de brandende zon werd er hard doorgewerkt. Sommige Wajana’s vertelden dat ze zelfs verbrand waren door de felle zon.

In Lawa kregen we bezoek van twee bestuursleden van Foundations for Farming Nederland. Naast de werkzaamheden in de tuin moest er ook vergaderd worden over de gang van zaken van het hele project. Dan is het wel heel fijn als je een aantal dagen met elkaar kunt optrekken en een aantal vergadermomenten kunt plannen en niet alles online moet.

Ondanks het feit dat we nu in quarantaine zitten, kijken we terug op hele mooie weken en zijn we benieuwd wie van de Wajana’s deze nieuwe methode gaan omarmen en toepassen in hun eigen moestuinen.

5 reacties

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.