Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

De kop eraf

| 1 reactie

En zo is het ‘ineens’ eind januari en is de eerste maand van dit nieuwe jaar alweer voorbij.

Ook de zonnepanelen moesten weer gewassen worden. Vanaf het bovenluik met een lange lat waar we aan het eind een oude bezem hebben vastgeschroeft.

Wij hebben in ons huis in Lawa grote schoonmaak gehouden omdat 23 januari Anneke Kempeneers verhuisd is van Maripasoula naar Lawa. Dat betekent twee huishoudens in één schuiven. Voor haar bediening met de jeugd is het belangrijk om dichterbij de Wayana (aspirant) jeugdleiders en de jeugd te zijn. Aangezien wij toch niet het hele jaar door in Lawa wonen, maar ook in Apetina en in de buurt van Paramaribo, hebben we aangeboden dat zij in ‘ons’ huis in Lawa komt wonen. We draaien de rollen om, normaal kwam zij bij ons logeren en straks gaan wij bij haar logeren.

Met de kano vanaf Tabiki via Maripasoula. Gelijk de maaimachine laten repareren in de stad. We gaven gelijk een lift aan een wasmachine voor iemand in het dorp.

Na een bliksembezoek van Marco naar de stad om (zoals na controle door de tandarts bleek) een kies te trekken waarvan de wortel niet meer verder mee wilde werken, zijn we volop met planning bezig geweest, voor onszelf, maar ook voor de jaarplanning van de gemeenten langs de Lawa rivier. Voor de oudere leiders is dit soms nog wel lastig, vooral als er ook gelijk een prijskaartje gehangen wordt aan de activiteiten. We zien dat de groep met bijbelschool studenten hiervoor de kartrekkers zijn. Heel mooi om zo langs de zijlijn te kunnen adviseren. Wat zien we ook in dit opzicht groei.

Afgelopen zondag hadden we na de dienst in de kerk een vergadering bij ons thuis met alle kerkleiders om het hele plan door te spreken en met elkaar besluiten te nemen.

Samen met World Team Canada hebben we een 3 jaren plan opgesteld (2023 – 2025) met een begroting. Het plan voorziet in drie stellen die naar drie verschillende plaatsen gaan om de komende drie jaar telkens drie maanden in Canada te kunnen zijn. We kiezen voor drie regio’s. Alberta (met als standplaats Calgary), Manitoba (standplaats Winnipeg) en Quebec (met als standplaats Montreal).

Amepun en Susina willen graag weer terug naar Canada

Begin juni dit plannen we een onderzoeksreis naar Montreal. Via de NEFC (Native Evangelical Fellowship of Canada) zijn we in contact gekomen met een aantal zendingswerkers van UIM (United Indigenous Missions). Zij hebben daar inmiddels 20 jaar gewerkt en krijgen nu contacten in een nabijgelegen reservaat. Zij zouden graag hulp krijgen van een Wayana paar. Samen met Ipomadi, het groot opperhoofd van Lawa, gaan we ruim een week op bezoek om samen met NEFC en UIM te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. We geloven dat God ons hierna in contact zal brengen met een Wayana stel die goed Frans spreken om uit te kunnen zenden naar dit team.

Deze week kwam een oude bekende op bezoek. Rifi heeft destijds ons dak geschilderd in Apetina. Inmiddels getrouwd en twee kinderen.

Komende donderdag komt Paul Muzzin naar Lawa voor een bezoek van 4 dagen. Hij heeft ons Wayana team in Canada afgelopen zomer een aantal weken gevolgd met zijn camera. Nu komt hij opnames maken van de thuissituatie van de Wayana. We verwachten dat het intensieve dagen worden met elkaar. Ook omdat wij maandag 6 februari samen met Paul naar de stad vliegen. Al met al staan er toch al heel wat doosjes ingepakt klaar om mee te gaan naar ons huis in Republiek.

De appels die Marco meebracht uit de stad verdwenen in een mooie appeltaart. Zo kreeg Marjolein een leuke verjaardag 22/1.

Tractatie voor Marjoleins verjaardag vanuit Maripasoula

Verder hebben we ook onze vlucht naar Nederland weer geboekt. Marco moet voor vergaderingen van World Team eind april in Florence zijn. Dit geeft ons de gelegenheid om Marjoleins ouders weer te bezoeken. Marjoleins vader hoopt in april 89 jaar te worden.

Ons uitzicht bij zonsopgang over de rivier

Eén reactie

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.