Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Nog geen twee weken hier …

| 9 reacties

Na 11 dagen Paramaribo overkomt het ons dat we even goed na moeten denken hoelang we hier al weer zijn. Het voelt zo ‘thuis’ dat we soms, wanneer we ergens rijden, het gevoel hebben dat we hier alweer veel langer wonen…

13 april zijn Roy en Margaret terug gekomen van hun verlof in the USA. Samen zijn we ons nu aan het voorbereiden op de reis naar het binnenland. In de twee / drie weken die we beschikbaar hebben lopen we van hier naar daar om allerlei zaken te regelen. We hebben onze aanvraag voor de verblijfsvergunning ingediend; we werken aan de boodschappenlijst om dan volgende week de nodige levensmiddelen in te slaan die mee gaan naar het bos (boodschappen doen voor de komende 5 maanden); we bezoeken vrienden en bekenden; kortom, de dagen vliegen voorbij.

Sinds Roy en Margaret weer thuis zijn logeren we met veel plezier (en wij horen dat dat wederzijds is) bij Rafael en Elsbeth. Erg fijn om deze tijd samen te hebben. Wij hebben alle ruimte om onze droog-experimenten uit te voeren en na werktijd is er alle ruimte voor gezelligheid en goed contact. We slapen zonder airco zodat we alvast wennen aan het klimaat wat we straks tegen zullen komen in Lawa.

Vandaag preekt Marco in Christengemeente Beth Shalom waar we veel bekenden ontmoeten uit de tijd van de jaren negentig.

Twee keer hebben we onze kinderen en kleinkinderen ‘ontmoet’ via Skype. We zijn dan ook erg blij dat we van Telesur hebben begrepen dat we een satelliet-internet-modem aan kunnen schaffen waarmee we straks in Lawa internetverbinding hebben. We zijn benieuwd.

We gaan naar de winkel en kopen….

* Een buitenboordmotor

Het is toch een 30 pk YAMAHA motor geworden. Simpelweg omdat dit de enige 30 pk motor was die nog te krijgen was. Nieuwe aanvoer van buitenboordmotoren komt pas als wij al in het bos zijn.

* Een 20ft zee-container

Nu onze inboedel over 3 containers verdeeld onderweg is naar Paramaribo (wat heet, container 1 is al in de haven en wordt de komende week uitgepakt) zijn we verder uit gaan werken hoe we alles gaan opslaan. De beste optie is om zelf een oude container aan te schaffen en die op ons stukje grond te plaatsen. Dat is efficiënt en veilig. Wanneer we de komende jaren bouwmaterialen verzamelen om over 5 jaar te kunnen bouwen, hebben we alvast een goede opslag.

* Groenten, fruit en vlees

We hebben al heel wat uren in ons droogapparaat gestoken. We willen zelf leren omgaan met het systeem van drogen en sealen en krijgen zo een goed beeld van kosten en mogelijkheden. We hebben st. ‘In de Ruimte’ bereid gevonden om tegen een redelijke vergoeding een keer per week het keukenpersoneel in te schakelen om groenten, fruit en vlees te drogen. We verwachten dat we met een zending per maand via de lucht een prima voorziening hebben als aanvulling op ons lokale dieet. (zie voor meer foto’s Foto’s M&M in Suriname)

Inmiddels hebben we onze weblog ook in het Engels ‘in de lucht’. Zendingsvrienden van weleer kunnen nu ook meeleven met onze belevenissen hier in Suriname. www.mjschuurmans.info

Vanuit een zonnig en vochtig Paramaribo onze hartelijke groet,

Marco en Marjolein

9 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.