Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Regeren is vooruitzien…

| 13 reacties

We zijn ons bewust dat in Nederland de zomervakantie alweer voor de deur staat. De komende weken gaan veel mensen op reis. We wensen jullie van hieruit alvast een fijne vakantie toe.

Wij hopen in september voor twee weken in Nederland te zijn in verband met een familiefeest. Dan beleggen we ook een ontmoetingsavond  om zoveel mogelijk vrienden te kunnen zien en spreken. In overleg met ons ThuisFrontTeam vragen we jullie nu alvast om de avond van 19 september in je agenda te willen noteren. Vanuit ons TFT volgen naderhand de details over tijd en plaats.

We hebben gezien dat het Nationaal Leger even verderop langs de rivier een kampement heeft ingericht, precies tegenover het kamp van het leger van Frans Guyana. Men wil zo een blokkade over de rivier maken om te kunnen voorkomen dat steeds meer illegale goudzoekers naar het gebied ‘boven’ Lawa komen om daar ongecontroleerd naar goud te zoeken. Deze goudzoekers gebruiken kwik als belangrijkste ‘bindmiddel’ van fijn goud. Bij het scheiden van goud van kwik komt telkens een geringe hoeveelheid kwik in het oppervlaktewater. Dit vervuilt de vis en bedreigt de mensen die de vis als voedsel eten. We zien regelmatig boten met militairen langs ons huis komen. Ook zorgt dit kampement voor meer vliegverkeer naar onze airstrip, omdat zo voorraden en bezoek worden aangevoerd. Voor ons gunstig omdat we dan sneller een gelegenheid hebben om als ‘backload’ mee te kunnen vliegen naar de stad.

In de komende weken gaan we zelf de rivier op om een bezoek te brengen aan een dorp waar vanuit ons dorp regelmatig mensen heen gaan om het evangelie te brengen. Dat wordt een paar dagen weg ‘met onze hangmat’, d.w.z. we blijven onderweg overnachten. We zijn benieuwd.

Inmiddels zijn we al een aantal keren ‘op pad’ geweest met onze eigen buitenboordmotor. Hij loopt als een trein en heeft de eerste uren ‘indraaien’ goed doorstaan. Voor alle duidelijkheid, dat ‘indraaien’ noemen de indianen ‘breken’. Denk aan het temmen van een wild paard, maar dan achterop een kano. Gebruik vooral je fantasie hierbij…

Ook verwachten we eind juni een bezoek van onze World Team veldleider hier in Suriname, Gurudatt Shiwdat. Zelf gaat hij, met zijn gezin, vanaf augustus voor 6 maanden naar Amerika om hun thuisgemeente te bezoeken. We laten hem graag zien hoe we hier nu leven en hoe we zijn gevorderd in de taal.

Begin juli gaan Roy en Margaret naar de stad terug en blijven wij samen achter in het huis op Lawa. We hopen en verwachten dan zover te zijn met onze studie van het Wajana dat we ons zelf kunnen redden. Roy en Margaret komen begin augustus terug, samen met Anneke Kempers. Dan vangt een drukke periode aan waarna we begin september naar Nederland hopen te vliegen.

13 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.