Marco & Marjolein in Suriname

Ons leven met de Wajana's

Weekeind in Palamino pata

| 13 reacties

Afgelopen zondagavond (17/6) keerden we terug van een geweldig weekend zo’n twee uur varen stroomopwaarts, net boven de grote stroomversnellingen. We mochten een groep van zo’n 50 mensen bemoedigen met verschillende boodschappen en twee films. Vrijdagmiddag op het heetst van de dag gingen we op pad. Onderweg hebben we alle dorpen proberen te noteren. Hier een nederzetting, daar een chinees, dan weer een stroomversnelling. Een prachtige reis met adembenemende plekjes langs de rivier. Vrijdagavond begon met een dienst van 2 uur, daarna hebben we het eerste deel van de DVD ‘het leven van Paulus’ via de beamer vertoond. Toen was het echt wel tijd voor onze hangmat. Zaterdagmorgen weer een samenkomst, ’s middags gingen we nog een stukje verder de rivier op om mensen te ontmoeten die we nog niet hadden gezien in het dorp en daarna rust in de hangmat. Aan het eind van de middag vertoonden we de DVD ‘The Enemy God’ over een Indianenstam in Venezuela. Een heel herkenbaar verhaal voor de mensen hier.

Daarna 3 kwartier pauze om te baden in de rivier en daarna gelijk weer een samenkomst van zo’n 2 uur gevolgd door deel twee van ‘het leven van Paulus’.

Zondagochtend begon de samenkomst om kwart voor 10. Marco heeft zaterdagmorgen en zondagmorgen een boodschap verzorgd uit de eerste twee hoofdstukken van de brief aan de Efeziers. Na de dienst was er een heerlijke maaltijd. Speciaal voor ons is er twee dagen rijst met kip gekookt. Terwijl wij juist het eten van de Wajana’s wilden proeven! Dat hebben we ook gedaan hoor. Er was elke dag vers gevangen vis in een peperjus, heerlijk! Daar kon je dan je stuk cassave brood in dopen. Dat smaakte uitstekend. En dat gebeurt dan met 15 mensen tegelijk rondom de tafel, breek het brood en doop het in de pan. Zondag was er ook gerookte vis en zelfs een gerookte toekan (een kleine soort) en gekookte leguaan. De oplettende lezer heeft gemerkt dat er nog geen groente genoemd is, die wordt ook niet gegeten. Voor ons heel vreemd. Men eet wel fruit zoals papaja of bananen maar groente…?

De terugweg ging even iets sneller omdat we stroomafwaarts gingen. Onderweg hadden we, net als op de heenweg, een tussenstop waar de meeste mensen uit de kano stapten en over het eiland naar de andere kant liepen. De ‘motorman’ en de ‘soelaman’ voeren de kano door de grotere stroomversnellingen naar de plek waar wij weer in de kano stapten. Op Lawa aangekomen, stapten Roy, Marco en Marjolein aan land. Bij het omhoog dragen van de bagage verloor Marjolein haar evenwicht en viel steil achterover naar beneden vanaf een hoogte van zo’n twee en een halve meter. De enige verwonding die ze aan die val heeft overgehouden is een schaafwond bij haar linker pols en een schaafplek op haar rechter scheenbeen. Wat een wonder! De schrik zat er bij alle toeschouwers goed in. ’s Avonds kwam de familie met wie wij meegereisd waren even kijken of het echt wel goed met Marjolein ging. We hebben samen God gedankt voor zijn bescherming.

Dank voor jullie gebed voor ons! Zoals jullie merken, worden jullie gebeden verhoord.  We bidden ook voor jullie en hopen dat het goed met jullie gaat.

 

Heel veel liefs van ons uit de luidruchtige jungle

Marco en Marjolein

13 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.